Motosport

Dominacija Japancima, vodstvo BMW-u

SuzukeXX

Zahtjevnih 8h Suzuke ponovo je prošlo u apsolutnoj dominaciji japanskih vozača i motocikala, a od redovnih se sudionika svjetskog prvenstva najbolje snašla momčad BMW-a i preuzela vodstvo u poretku

Već tradicionalno, endurance utrka 8 sati Suzuke pripala je japanskim momčadima i japanskim vozačima. Iako se radi o stalnoj stanici svjetskog prvenstva, tom utrkom uglavnom domiraju lokalne momčadi, kojima je to vrhunac sezone, dok momčadima koje nastupaju tijekom cijele godine uglavnom ostanu mrvice.

Tako je bilo i prošle godine, a ovaj su put europske momčadi ipak ostavile nešto bolji dojam,iako su opet igrale sporednu ulogu.
Dakle, sva su mjesta na pobjedničkom postolju osvojile japanske momčadi, dakako na japanskim motociklima i japanskim Bridgestone gumama. Osim toga, svi vozači na podiju bili su Japanci, zapravo svi osim Josha Watersa, kojem je to bila prva Suzuka, ali je svjedno Yoshimuru Suzuki doveo do drugog mjesta, dakako uz presudni doprinos slavnih japanskih vozača Yukia Kagayame i Nabuotsu Aokija.

I ostali su vozači na podiju redom bila poznata imena. Pobjednička momčad FCC TSR Honda bila je u sastavu Kosuoke Akiyoshi, Shinichi Itoh i Ryuichi Kiyonari, dok je trećeplasiranu momčad Honda Musashi RT Harc-Pro činio trojac Takumi Takahashi, Makato Tamada i Tadayuki Okada.

Te su tri momčadi cijelo vrijeme vodili izbudljivu i ravnopravnu borbu, tijekom koje se nitko nije uspio ozbiljnije odvojiti. Uostalom, nakon 8 sati borbe sve tri momčadi su na svom kontu imale jednakih 217 krugova, ali je ciljem svejedno prva prošla FCC TSR Honda ispred Yoshimura Suzukija i Musashi RT Harc-Pro Honde. Od europskih momčadi, najbolje je prošla ekipa BMW Motorrad France 99 za koju su vozili Sebastien Gimbert, Erwan Nigon i Damian Cudlin. Oni su za pobjednicima zaostali velikih 5 krugova, ali su osvajanjem 4. mjesta po prvi put preuzeli vodstvo u ukupnom poretku svjetskog prvenstva.

U tome im je pomoglo i to što je dosad vodeća momčad SERT imala velikih tehničkih problema sa svojim Suzukijem, pa su tako osvojili 8 bodova za 9. mjesto. Iako su i oni imali svojih problema, momčad Yamaha Racing France GMT 94 Ipone ipak je uspjela 7. mjesto, te tako ostati u borbi za naslov.

Ostale momčadi koje redovito sudjeluju u svjetskom endurance prvenstvu nisu uspjele doći do bodova. Momčad YART je bila vrlo brza na kvalifikacijama i osvojila 2. startnu poziciju, ali su u samoj utrci nastavili sezonu iz noćne more, te su zbog puštanja ulja na svojoj Yamahi morali odustati.

I tim Bolliger Kawasaki se praznih ruku vratio sa dalekog puta. Nakon probušenog hladnjaka i sudara s pobjedničkom momčadi završili su tek na 38. mjestu, a utrku nije završila ni momčad Honda TT Legends zbog problema s osovinom stražnjeg kotača.

Kao mali kuriozitet, spomenimo i to da je apsolutnu dominaciju japanskih motocikala uz već spomenuti BMW uspio narušiti i jedan japanski pripremljen Ducati, koji je osvojio 10. mjesto. Iduća utrka je 24h Le Mansa, a ima se održati koncem rujna.

TRENUTNI POREDAK (nakon 3 od 5 utrka)

1. BMW Motorrad France 99 68
2. Suzuki Endurance Racing Team 62
3. Yamaha France GMT 94 Ipone 46
4. F.C.C. TSR Honda 30
5. SRC Kawasaki 28

fbmp ytmp imp