Motosport

Spiesova prva pobjeda

MotoGP-AssenXX

U Assenu se Spies konačno ovjenčao svojom prvom Grand Prix pobjedom. I to uvjerljivom. U tome mu je od pomoći bio i Simoncelli koji je još u prvom krugu srušio Lorenza

Ovogodišnja utrka u Assenu ostat će duboko utisnuta u sjećanju Bena Spiesa, koji je konačno došao do prve pobjede. Nakon odličnog starta, u prvih je nekoliko krugova otvorio prednost od 4 sekunde pred Stonerom i ta je udaljenost između njih dvojice, uz manje oscilacije i blagi rast, potrajala cijeli utrku.

Ipak, Spies možda i ne bi tako suvereno došao do pobjede da mu nije svesrdno pomogao Simoncelli. Naime, nakon što nije kapitalizirao svoju najbolju startnu poziciju, nestrpljivi je Talijan na hladnom asfaltu i isto takvim gumama pao tijekom pretjecanja Lorenza i tako srušio obojicu prije nego su uspjeli odvoziti i pola kruga. Srećom, uspjeli su nastaviti utrku, pri čemu se Lorenzo uspio probiti skroz do 6. mjesta, dok je Simoncelli završio kao 9.

Velikih dvadeset sekundi iza drugoplasiranog Stonera, najnižu stepenicu pobjedničkog podija osvojio je Dovizioso, dok je Rossi prošao ciljem kao 4. i tako s više od pola minute zaostatka za pobjednikom ponovo osvojio više bodova nego što ih realno zaslužuje.

Pritom se i dobrano namučio s teško polomljenim Crutchlowom, koji ga je pustio naprijed tek kad je ušao u probleme s prednjom gumom, a zbog koje je sredinom utrke otišao u boks na promjenu. Upražnjeno 5. mjesto naslijedio je njegov timski kolega Edwards, no i on uskoro upada u probleme s prednjom gumom, ali i s bolovima tako da su ga do kraja utrke prestigli 5. Hayden i 6. Lorenzo.

Osmo mjesto pripalo je Aoyami, dok je Elias doslovno u samoj završnici bio zaskočen od strane pokislog Simoncellija i tako završio kao 10. Iza njih kao 11. ciljem prolazi indisponirani Bautista, dok je Barbera imao očajnu utrku u kojoj je 12. mjesto osvojio s krugom zaostatka. S krugom zaostatka je završio i Akiyoshi kao privremena zamjena za Aoyamu, koji pak je u tvorničkoj momčadi Honde glumio i dalje odsutnog Pedrosu.

Nakon spomenutog odlaska u boks, Crutchlow je osvojio 2 boda za 14. mjesto, dok su Abraham i de Puniet padovima završili utrku i prije nego su je počeli.


fbmp ytmp imp