Motosport

Ples na kiši

MotoGP-SilverstoneXX

Stoner nije samo uvjerljivo pobijedio u kišnom Silverstoneu, nego je i konačno preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. U tome mu je svojim padom pomogao i Lorenzo

Stoner je i u kišnom Silverstoneu pokazao kako je ove sezone klasa za sebe. Suvereno je krenuo gotovo od prvog metra i na kraju je s velikih 15 sekundi prednosti slavio pred svojim timskim kolegom Doviziosom. Iako mu je na samom početku stvarao probleme, Dovizioso je zapravo pomogao Stoneru budući je na natopljenoj stazi postao brana pred nasrtljivim Lorenzom i Simoncellijem. Evidentno sporiji od njih, ali i nepobjediv na kočenju, Dovizioso je spomenuti dvojac činio sve nervoznijim, a prvi je „pukao“ Lorenzo koji je u 8. krugu katapultiran sa svoje Yamahe.

U istom je krugu, samo koji trenutak ranije, na kočenju pao i njegov timski kolega Spies i pritom ozlijedio leđa, čime se sa samo nastavio očajan vikend Yamahe u kojem je tijekom kvalifikacija teško pao i Crutclow slomivši ključnu kost. Ipak, japanskom je proizvođaču obraz osvjetlao veteran Edwards, koji je samo tjedan dana nakon loma i operacije svoje ključne kosti pametnom vožnjom uspio osvojiti 3. mjesto. Edwards se nakon nekoliko početnih krugova ustalio na 5. poziciji, da bi onda nakon pada Lorenza, a ubrzo i Simocellija ispred njega ostale samo dvije Repsol Honde. U posljednjim ga je krugovima pokušao dostići Hayden, no vozač Ducatija je ipak bio malo predaleko i morao se zadovoljiti osvajanjem 4. mjesta.

Bautista u kišnom Silverstoneu osvajanjem 5. mjesta nije ostvario samo uvjerljivo najbolji rezultat sezone, nego je imao i to zadovoljstvo da sa svojim Suzukijem ostavi Rossijev Ducati za punih pola minute. Rossi je općenito imao jedan od katastrofalnijih vikenda u svojoj karijeri, pa je tako nakon tek 13. mjesta na kvalifikacijama u samoj utrci završio s više od minute zaostatka za Stonerom, odnosno u prosjeku je po krugu bio sporiji za više od 3 sekunde. To što je pritom svejedno osvojio solidno šesto mjesto i time se popeo na četvrto mjesto u ukupnom poretku samo je dokaz toga da Rossija ove godine prate bolji rezultati nego što to zaslužuje.

Nakon što je bio najbrži vozač Ducatija na kvalifikacijama, Abraham je utrku završio kao 7., dok je 8. Elias pobijedio Aoyamu za nepunih pola sekunde. Deseti Capirrossi je već zaostao više od dvije minute za Stonerom, dok su 11. Barbera i 12. de Puniet doživjeli tu sramotu da završe utrku s krugom zaostatka. Osim polomljenog Crutclowa, na utrci nije nastupio ni Pedrosa, koji i dalje njeguje svoju ključnu kost i pada u ukupnom poretku. Zato se njegov timski kolega Stoner sasvim zasluženo našao na samom vrhu, nakon što je po zbroju bodova konačno prestigao Lorenza.

TRENUTNI POREDAK NAKON 6 ODVOŽENIH UTRKA

MotoGP

1. Stoner Honda 116
2. Lorenzo Yamaha 98
3. Dovizioso Honda 83
4. Rossi Ducati 68
5. Pedrosa Honda 61
6. Hayden Ducati 60
7. Aoyama Honda 43
8. Edwards Yamaha 37
9. Spies Yamaha 36
10. Abraham Ducati 33


fbmp ytmp imp