Motosport

Stoneru pobjeda, Pedrosi ozljeda

MotoGP-LeMansXX

Četiri vozača Honde su obilježili MotoGP utrku u Le Mansu. Stoner je uvjerljivo slavio, Dovizioso je bio drugi, a Simoncelli je Pedrosi „oduzeo prednost“

Možda je pitanje pobjednika bilo prerano riješeno, no utrka u Le Mansu svakako nije bila dosadna. U obilju akcije, trenutak koji je obilježio četvrtu utrku sezone svakako je incident u kojem je Pedrosa ponovo slomio ključnu kost.

Nakon što je prvu polovicu utrke u stopu pratio timskog kolegu Stonera, Pedrosa je malo izgubio na ritmu i pao u kandže uvijek opasnog Simoncellija. Mladi talijan je prvom prilikom prošao pored Pedrose, ali ovaj mu brzo uzvraća, te ima fizičku prednost i unutarnju liniju prije ulaska u oštri lijevi zavoj.

No, Simoncelli odlučuje zanemariti kočenje i pri preoptimističnom pokušaju pretjecanja s vanjske obara Pedrosu. Bilo kako bilo, Pedrosa je pritom zaradio novi lom ključne kosti, dok je Simonceli prošao bitno bolje i morao je (na svoje čuđenje) odraditi kazneni prolazak kroz boksove.

Time je nestala i sva napetost oko pitanja pobjednika. Stoner je pobijedio s 15 sekundi prednosti ispred Doviziosa i Rossija. Njih su se dvojica gotovo cijelu utrku držali zajedno i uspjeli su pritisnuti čak i Lorenza koji nekoliko krugova prija kraja radi manju grešku, koja ga je osudila na osvajanje četvrtog mjesta.

Jednako kao i u Portugalu, Dovizioso je na kraju uspio nadmudriti Rossija, koji je opet bio zadovoljan već samim time što se po prvi put otkad je u bojama Ducatija uspio domoći podija. Problematični Simoncelli je na kraju bio 5. nakon što je odradivši svoju kaznu u posljednjem krugu obišao Spiesa, koji se do pred sam kraj mučio s na kraju 7. Haydenom.

Aoyama je još jednom bio gotovo neprimjetan, ali osvajanjem 8. mjesta i dovoljno učinkovit u svom naumu da se zadrži što više u ukupnom poretku. Iako s više od minute zaostatka za Stonerom, učinkovit je bio i Barbera koji je nakon dugometražne i ravnopravne borbe uspio izvojevati slatku pobjedu i osvojiti 9. mjesto ispred nosa Abrahamu, Eliasu i Bautisti. Među tim je mladićima zbrku stvarao i veteran Capirossi, ali on je 7 krugova prije kraja utrku završio padom.

Tako je 13. mjesto naslijedio Edwards koji se na početku utrke držao Rossijeve zavjetrine, no iznenada mu je popustila prednja guma što ga je koštala pada, odlaska u boks na popravak i 2 kruga zaostatka. Njegov timski kolega Carl Crutchlow imao je još manje sreće, odnosno on je nakon pada, u trenutku dok se dobro držao u utrci, morao odustati, jednako kao i de Puniet koji se ponovo nije proslavio pred domaćom publikom.

POREDAK NAKON 4. UTRKE

1. Lorenzo Yamaha 78
2. Stoner Honda 66
3. Pedrosa Honda 61
4. Dovizioso Honda 50
5. Rossi Ducati 47
6. Hayden Ducati 39
7. Aoyama Honda 36
8. Simoncelli Honda 22
9. Edwards Yamaha 21
10. Barbera Ducati 21


fbmp ytmp imp