Motosport

Dakar 2011 – Pobjeda Come

Dakar-krajXX

Po treći put u karijeri, Marc Coma je pobijedio na Dakru. Tragičar je Lopez koji je izgubio treće mjesto 20 km prije cilja posljednje etape

Što se ovogodišnjeg Dakra tiče, sve je bilo odlučeno četiri etape prije kraja, kada je Despres učinio dvije malo veće greške i skupio više od 18 minuta zaostatka za vodećim Comom. Nakon toga je Coma pametno čuvao vodstvo i bez većeg stresa odnio pobjedu s 15 minuta prednosti ispred svog najvećeg konkurenta. Iza neuhvatljiva KTM-ovog dvojca, treće je mjesto trebalo pripasti Apriliji, no samo dvadesetak kilometara prije kraja posljednjeg brzinca Lopez staje zbog kvara na stražnjem amortizeru.

Nakon jalove pomoći timskih kolega, Lopez pokušava nastaviti dalje, no desetak kilometara kasnije ponovo staje jer ostaje bez pogona. Pokušava ga vuči Duclos na drugoj Apriliji, no ubrzo od toga odustaju, pa tako Lopez završava etapu prikačen za četverocikl. U trenutku kada je prošao ciljem izgubio je više od sat vremena, a samim time i treće mjesto u ukupnom poretku. Tako je najniža stepenica pobjedničkog postolja pripala Yamahi, odnosno presretnom Rodriguesu, jedinom vozaču, koji je uz Lopeza, bio i dovoljno brz i dovoljno konstantan da barem s pristojne udaljenosti prati ritam vodećeg dvojca.

Slovenac Stanovnik je završio reli na najbolji mogući način. Na posljednjoj je etapi odvozio deseto najbrže vrijeme, no sigurno ga puno više veseli to što se time probio na jedanaesto mjesto u ukupnom poretku. To mu je najbolji rezultat u karijeri, s time da ga je od plasmana među prvu desetoricu dijelilo samo 18 minuta. Možda mu to uspije iduće godine, kada će se, prema svim najavama, Dakar ponovo voziti u Južnoj Americi, ali ne nužno samo u Argentini i Čileu.

UKUPNI POREDAK

1. Coma KTM
2. Despres KTM +15.04
3. Rodrigues Yamaha +1:40.20
4. Lopez Aprilia +2:09.45
5. Pedrero KTM +3:07.03
6. Ullevalseter KTM +3:32.56
7. de Azevedo KTM +3.59.38
8. Faria KTM +4:13.01
9. Cody Honda +4.52.10
10. Czachor KTM +6.13.41

fbmp ytmp imp