Motosport

MotoGP - Tri u redu

MotoGP-komisijaXX

Grand Prix komisija odlučila je unijeti neke manje promjene za 2011, a istovremeno su i još malo precizirane stvari za novu Moto3 klasu koja kreće 2011. godine

Po najnovijoj odluci Grand Prix komisije, iduće će godine u sve tri klase svjetskog prvenstva na startu utrke biti po tri vozača u jednom redu. To nije nikakva novost samo za klasu MotoGP u kojoj se već duži niz godina startna rešetka formira upravo po tom principu, no zato je novost za tu klasu uvođenje pravila po kojem će se moći koristiti samo oni GPS uređaji koji su dobavljeni od strane Dorne.

Osim toga, definiran je i raspored treninga uoči svake utrke, no najinteresantniji je onaj dio koji se odnosi na klasu Moto3, koja na scenu stupa 2012. godine. Tako je sada i službeno potvrđeno kako će ta klasa imati po samo jednog dobavljača u segmentu guma te segmentu goriva i ulja. Srećom, zasad se ne spominje nikakav ekskluzivitet po pitanju dobavljača agregata, ali se zato zna da će elektronika biti standardizirana. Pritom se iz popisa kriterija koje neki budući ekskluzivni dobavljač elektronike mora ispunjavati mogu iščitati i neki zanimljivi podaci. Primjerice, broj okretaja agregata biti će ograničen na 14.500 okr/min, moći će se birati između jedne od tri mape paljenja, a isporučeni bi softver trebao podržavati i „traction control" i „launch control".

Podsjetimo, već su ranije donesena neka opća pravila, kojima je između ostalog precizirano to da će se moći koristiti jednocilindrični četverotaktni agregati zapremine 250 ccm, a s obzirom na to da tim pravila udovoljavaju i postojeći motokros agregati iz klase MX2, ne treba sumnjati da će se 2012. u Grand Prix prvenstvo uključiti i neka sasvim nova konstruktorska imena.
fbmp ytmp imp