Motosport

MotoGP - Lorenzo ponovo pobjeđuje

MotoGP-PortugalXX

Lorenzo je u Estorilu nastavio svoj niz nepobjedivosti na toj stazi pri čemu je porazio samo Rossija, dok je sve ostale ostavio u drugoj vremenskoj zoni

 

Ako je Stoner kralj Phillip Islanda, onda je Lorenzo apsolutni vladar Estorila. U sva svoja tri nastupa na ovoj stazi Lorenzo je krenuo s prve startne pozicije i nakon toga ostvario pobjede. Doduše, ovaj je put do prve startne pozicije došao malo drugačijim putem. Naime, zbog obilne su kiše odgođene kvalifikacije, te su umjesto toga uzeta najbolja vremena s također kišnih slobodnih treninga.

 

Nedjeljna utrka je trebala biti pravi rulet budući su po prvi put tog vikenda vozači imali priliku voziti po suhom, to više što je vrijeme bilo iznimno vjetrovito, a asfalt hladan. Prva žrtva takvih podmuklih uvjeta bio je Ben Spies koji je pao u krugu u kojem je tek izlazio iz boksa te je pritom iščašio svoj lijevi gležanj.

 

U prvih nekoliko krugova svi su bojažljivo ispitivali granice tako da je trebalo proći neko vrijeme da se skupina razvuče i da ulogu ranih favorita preuzmu Lorenzo, Rossi i Stoner. No, Stoner vrlo brzo pada, dok se Rossi provlači pored Lorenza i pokušava rastegnuti svoje vodstvo. Ipak, Lorenzo je imao neke sasvim druge planove, pa tako sredinom utrke sustiže i prestiže Rossija i onda u dominantom stilu niže krugove pobijedivši s više od 8 sekundi prednosti.

 

Prednost pred trećeplasiranim Doviziosom iznosila je bezobraznih 26 sekundi, no ako je onima koji su se borili za treće mjesto nedostajalo brzine, sigurno im nije nedostajalo borbenosti. Dugo je treću poziciji držao Hayden, koji je na samom početku utrke nakratko bio čak i u vodstvu, da bi mu na kraju bio peti pri čemu mu je podij izmakao za manje od jedne sekunde. Umjesto njega, treće je mjesto osvojio Dovizioso, koji je nakon višestrukih međusobnih pretjecanja tek na samoj ciljnoj ravnini uspio poraziti borbenog Simoncellija i to prvenstveno zahvaljujući superiornoj snazi svoje tvorničke Honde. Koji trenutak nakon njih kao šesti i sedmi ciljem prolaze i de Puniet i Edwards, dok je nezaliječeni Pedrosa u završnici utrke izgubio kontakt s tom skupinom i završio kao osmi.

 

Daleko iza njega kao deveti ciljem prolazi Melandri, dok su se za ulazak među prvih deset do zadnjeg metra borili Barbera i Bautista. Barbera je na kraju bio bolji za manje od dvije desetinke sekunde, dok je Aoyama, nakon velike greške u trenutku dok je bio među prvom desetoricom, završio kao dvanaesti. Slabiji od Aoyame bio je samo Capirossi, koji je prije utrke otkrio da osim ozljede u intimnom području zarađene u Phillip Islandu još od Malezije vuče i lom kosti stopala. Osim spomenutih Stonera i Spiesa, kockastu zastavicu nije vidio ni Aleix Espargaro, koji je pao još u prvom krugu, a radost momčadi Pramac Ducati nije donio ni njegov zamjenski momčadski kolega Carlos Checa, koji je svoj privremeni povratak u MotoGP prvenstvo ovom prigodom završio već sredinom utrke zbog pretjeranog umora u ruci.

fbmp ytmp imp