Novosti

Želite manje tablice? Angažirajte se!

 

IM3S8656

Krenula inicijativa za smanjenje hrvatskih registarskih pločica na razinu slovenskih i talijanskih. MUP traži prijedloge


Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je prijedloge novih registracijskih pločica za automobile s europskim logom i pozvalo javnost na sudjelovanje u javnoj raspravi za sva vozila koja će biti otvorena mjesec dana. Da je kojim slučajem vrijeme izbora, rekli bismo: izađite na izbore!

Zainteresirani građani koji žele sudjelovati u javnoj raspravi svoje prijedloge i primjedbe mogu slati preko MUP-ovih internetskih stranica http://www.mup.hr na kojima se nalazi Obrazac za sudjelovanje i mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. na koji možete poslati svoj prijedlog.

Treba naglasiti da ovi prijedlozi nisu konačni, iz MUP-a su pozvali na javnu raspravu da se javi svatko tko ima neke prijedloge. Nove registracijske oznake počele bi se postupno uvoditi od sredine iduće godine, bez obaveze, možda postupno i do desetak godina, a to će ovisiti o interesu građana.

Spomenimo da EU ne nalaže kakve bi registarske pločice trebale biti. Moto Puls predlaže da nove tablice budu manje, po dimenzijama identičnim kao u nama najbližim europskim zemljama, u Italiji - domovini dizajna (177x177 mm) ili susjednoj Sloveniji (180x180 mm). Svakako bi željeli vidjeti slova u dva reda kakva imaju sve Europske zemlje, a ne kao naše aktualne u 3 reda.

Rasprava MUP-a se vodi i oko državnog grba kojeg mi jedini u Europi imamo na aktualnoj registarskoj pločici. Primjerice Talijani, Britanci i Španjolci uopće nemaju nikakav grb, Slovenci, Austrijanci, Njemci imaju grb pokraine ili grada, Francuzi imaju regionalni logo i ispod njegov kodni broj itd. Njemci pak na tablicu uz grb lijepe i oznaku o datumu isteka registracije.

U nastavku vam donosimo slike tablica iz susjednih zemalja

www.mup.hr
Obrazac

Kako sudjelovati u javnoj raspravi
Javna rasprava započinje 11. prosinca 2013. i traje 30 dana, odnosno do 11. siječnja 2014. godine.
U tom razdoblju zainteresirana javnost ima mogućnost uputiti svoje prijedloge i primjedbe ispunjavanjem Obrasca i slanjem na adresu e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Za svoje prijedloge i primjedbe molimo koristite priloženi obrazac.
Nakon završenog internetskog savjetovanja, sve pristigle primjedbe objavit će se na internetskoj stranici MUP-a RH.


SLOVENIJA: (180x180 mm)

Slovenija_2
Slovenija

ITALIJA: (177x177 mm)

Italija_2
Italija
Italia
NjEMAČKA: (180/200/220x200 mm)

Njemacka_3
Njemacka
njemacka_2
Njemacka_s_vise_dimenzija



MAĐARSKA: 

Madarska
Maarska_2

FRANCUSKA:

Francuska_4
Francuska_2
Fra

AUSTRIJA: (250x200 mm)

Austrija
Austrija_2

ŠPANJOLSKA: (220x160 mm)

Spanjolska
Spanjolska
VELIKA BRITANIJA:

GB
GB_2

ŠVEDSKA:
Svedska
POLJSKA:

Poljska_nova

BELGIJA:

Belgija 

 

fbmp ytmp imp