Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N138/FJR1300AE/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N138/FJR1300AE/Gallery

Novosti

Novitet: Yamaha FJR 1300 AE


slikaXX

FJR 1300 AE je od verzije AS preuzeo elektronski podesiv ovjes, ali ne i poluautomatski mjenjač

Prije godinu dana Yamaha je predstavila novu generaciju „svjetskog putnika“ FJR 1300, kod kojeg se razlika između osnovnog modela A i skuplje verzije AS više nije svodila samo na (ne)postojanje poluautomatskog mjenjača nego i na elektronski podesiv ovjes. U Yamahi su procijenili da je razmak između ta dva modela preveliki pa su za 2014. pripremili „kompromisni“ FJR 1300 AE. On je od modela AS naslijedio elektronski podesivi ovjes, ali ne i poluautomatski mjenjač, već umjesto toga ima klasičan 5 brzinski mjenjač kao i na osnovnom modelu FJR 1300 A.

Kao i ostala dva modela, novi FJR 1300 u seriji dolazi s ABS-om, elektronskom kontrolom proklizavanja i elektronski podesivim vjetrobranom, dok se, kao i na modelu AS, elektronskim putem mijenjaju i postavke ovjesa. Putem prekidača na upravljaču može se birati između 4 stupnja predopterećenja s kojima se dodatno kombiniraju tri stupnja tvrdoće amortizacije, a oni kojima to nije dovoljno mogu ručno izvoditi i dodatna precizna podešavanja.

Implementacija elektronskog podešavanja ovjesa znači da FJR 1300 AE nema klasičnu prednju vilicu kao verzija A, nego upside-down varijantu kod koje je jedan štap zadužen za kompresiju, a drugi za povrat. Pritom se „mokra“ težina zaustavila na 292 kg, što znači da je s implementacijom elektronskog ovjesa AE za 3 kg teži od modela A, ali i 4 kg lakši od „poluautomatika“ AS. Deklariranih 146 KS pri 8.000 okr/min i 138 Nm pri 7.000 okr/min nisu promijenjeni, dok bi se FJR 1300 AE cjenovno trebao smjestiti između dva postojeća modela, što znači da bi trebao biti negdje na razini 145 tisuća kuna.

{gallery}NOVOSTI/N138/FJR1300AE/Gallery{/gallery}




fbmp ytmp imp