Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N137/Exodus/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N137/Exodus/Gallery

Novosti

Suprine Exodus: Bijeg u ležeći položaj



slikaXX

Da je motociklom lako upravljati u ležećem položaju, ne bi na njemu jahali kao na konju. A opet…

Ideja nije nova, ali je još uvijek dovoljno egzotična da može pobuditi pažnju, čak i ako se, kao u ovom slučaju, ne radi o gotovom modelu nego o prototipu. Doduše, mora se priznati da je riječ o prototipu u poodmakloj fazi i homologiranom za testiranje na cesti, ali sve je to još miljama daleko od ičega što bi se moglo nazvati serijskom proizvodnjom.

Ne iznenađuje da je riječ o američkom proizvodu, ali zato pomalo čudi da je umjesto V2 agregata ili kod njih popularnih elektromotora ugrađen stari BMW-ov uzdužni četverocilindraš. Uz potencijalno udobniji smještaj, jedna od prednost cijele te ideje bi trebala biti bolja aerodinamika, pa tako Exodus, navodno, troši manje od 3 litre goriva na 100 km.

Rezultat bi vjerojatno bio i bolji da je cjevasta aluminijska karoserija zatvorena u potpune oplate, no ovako vozač barem može spustiti noge na tlo prilikom manevriranja na mjestu. Iako se tada, sa stražnjicom samo 18 cm od ceste i sasvim naprijed ispruženim nogama, vrlo vjerojatno nije nimalo lako nositi s ovako teškim motociklom, bezobrazno rastegnutog osovinskog razmaka.

Ako ikada i preraste status prototipa, Exodus sigurno neće promijeniti svijet. Uostalom, švicarski Ecomobile već dugi niz godinama proizvodi slične motocikle u obliku cigare, koji su također pokretani BMW-ovim agregatima, a služe uglavnom kao igračke za bogate ekscentrike. Ne treba sumnjati da će i američki Exodus imati paprenu cijenu, s kojom bi računica o uštedi goriva vjerojatno došlo na nulu tek nakon kakvih milijun prijeđenih kilometara.

{gallery}NOVOSTI/N137/Exodus/Gallery{/gallery}













fbmp ytmp imp