Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N137/Ape/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N137/Ape/Gallery

Novosti

Novitet: Piaggio Ape Calessino 200



slikaXX

Klasika je uvijek u modi, pa tako i putnička verzija Vespe doživljava svoju tko zna koju mladost

Vespa je sletjela poratne 1946., a dvije godine kasnije je na osnovi tog vjekovječnog skutera nastao prvi model Ape, mala gradska transportna trokolica koja je uz tek minimalnu evoluciju osnovnog koncepta ostala u formi i do današnjeg dana. Još 1949. godine je na osnovi tog transportnog Apea predstavljena njegova putnička inačica Calessino.

Iako je teret vrhunca slave podnio još 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je brundao talijanskim mediteranskim gradićima i mondenim ljetovalištima, Calessino se 2000. godine ponovo vratio u igru, a sada je predstavljen i u blago dorađenom izdanju. Već je i iz dizajna vidljivo da se u slučaju Calessina u proteklih pola stoljeća malo toga promijenilo, glavna razlika je ugradnja sigurnosnih pojaseva i zadovoljenje Euro2 norme.

Za pokretanje je zadužen jednostavan zrakom hlađeni četvrotaktni agregat od 197 ccm, koji istiskuje skromnih 10 KS te ovo 350 kg teško vozilo može potjerati do vrtoglave brzine od 55 km/h. Specifični ručni mjenjač uz 4 stupnja prijenosa nudi i mogućnost uključivanja hoda unazad, dok se nožnom polugom i dalje aktiviraju bubanj kočnice. U tom je retro duhu i prednji ovjes ostao vjeran originalnom rješenju preuzetom od zrakoplova, dok su stražnji kotači neovisno ovješeni i upareni s amortizerima i gumenim oprugama.

Trokolica je homologirana za vozača i dva putnika na stražnjem sjedalu, koji mogu nesputano uživati u vjetru u kosi, posebno kada se skine mekani krov. Kao takav, Calessino je kao stvoren za turistička razgledavanja središta grada, ali i za razne promotivne aktivnosti, a potencijalno je zanimljiv i kao svakodnevno gradko prometalo sa stilom. To više što u nekim zemljama (naravno, ne i kod nas) ovom kompaktnom trokolicom mogu upravljati i vlasnici A1 ili B kategorije vozačke dozvole. Predviđena cijena za europsko tržište je nešto manja od 5.000 eura, na što još treba pridodati i lokalna davanja.

{gallery}NOVOSTI/N137/Ape/Gallery{/gallery}

fbmp ytmp imp