Novosti

Pirova pobjeda Pedrose?

slikaXX
Ista meta, slično rastojanje. Pedrosa sustiže Lorenza, ali preostale su još samo 3 utrke do kraja

U japanskom se Motegiju ponovio španjolski Aragon od prije dva tjedna, barem kad je u pitanju vodeći dvojac u utrkama i ukupnom poretku. Dakle, poveo je Lorenzo na Yamahi, ali nije mogao pobjeći Pedrosi, koji ga je svojom Hondom prestigao polovicom utrke i nakon toga držao na sigurnoj distanci.

Iako je Lorenzo kasnije ustvrdio kako se svojski trudio dohvatiti Pedrosu, prava je istina da se i čuvanjem drugog mjesta zapravo još malo približio osvajanju naslova. Naime, Pedrosa je pobjedom svoj zaostatak smanjio na 28 bodova, no preostale su još samo tri utrke do kraja, što znači da bi, čak i da Pedrosa pobijedi na svim ostalim utrkama, Lorenzo imao jedan bod više ako bi na svakoj od tih utrka završi kao treći. A izuzmemo li utrku u Assenu, gdje ga je oborio Bautista, uvjerljivi Lorenzo ove godine nije završio slabije od 2. mjesta.

Baš kao i u Aragonu, ponovo je najzanimljivija bila borba za treće mjesto. Nakon što je već na početku drugog kruga Spies izletio sa staze zbog pregrijanih kočnica, glavninu utrke je treće mjesto držao Crutchlow na Tech3 Yamahi. Ipak, u posljednjim ga je krugovima sustigao Bautista na Gresini Hondi i uslijedila je izravna borba i nekoliko tijesnih pretjecanja.

Dvoboj je riješen tek u u zadnjem krugu, no tako što je Crutchlow ostao bez goriva. Naime, staza u Motegiju nije problematična samo po pitanju kočnica, nego i potrošnje goriva, a Crutchlow je takav (po njega nesretni razvoj) događaja objasnio i time što je većinu utrke proveo usamljen na trećem mjestu, pa nije dovoljno vremena proveo u nečijoj zavjetrini, štedeći gorivo.

Otpadanjem Crutchlowa iz igre, 4. mjesto je naslijedio njegov timski kolega Dovizioso, dok je još uvijek nezaliječeni povratnik Stoner osvojio peto mjesto, šesti je bio iscrpljeni Bradl, a sedmi Valentino Rossi, koji je sa svojim Ducatijem ciljem prošao 26 sekundi iza pobjednika.

Ozlijeđeni Hayden je osvojio osmo mjesto, no tek nakon što se skoro cijelu utrku borio s Yamahinim testnim vozačem Nakasugom, prošavši ciljem samo 7 stotinki sekunde prije njega. Deseto mjesto je osvojio Barbera, 5 sekundi ispred Abrahama, obojica na Ducatiju, dok je 12. ukupno i prvi u CRT konkurenciji bio Aleix Espargaro na Apriliji.

Utrka u Motegiju prva je od tri utrke koje će se odvoziti u razmaku od samo dva tjedna. Nakon Japana, karavana seli u Maleziju, a onda odmah i u Australiju, dok će se posljednja utrka sezone, u kojoj će se, nadamo se, odlučivati i pitanje svjetskog prvaka, odvoziti u Valenciji 9. studenog.

Trenutni poredak:
1. Lorenzo – Yamaha – 310 bodova
2. Pedrosa – Honda – 282
3. Stoner – Honda – 197
4. Dovizioso – Yamaha – 192
5. Bautista – Honda – 144
6. Rossi – Ducati – 137
7. Crutchlow – Yamaha – 135
8. Bradl – Honda – 125
9. Hayden – Ducati – 101
10. Spies – Yamaha – 88

Poredak proizvođača:
1. Honda – 337 bodova
2. Yamaha – 326
3. Ducati – 161
4. ART (Aprilia)- 79
5. BQR - 31




fbmp ytmp imp