Novosti

KTM i BMW u lovu na rekorde

TrzisteXX

Iako je europsko tržište motocikala i dalje u slobodnom padu, u KTM-u i BMW-u najavljuju obaranje godišnjeg rekorda prodaje

Od izbijanja krize europsko tržište motocikala se gotovo prepolovilo, a negativni su trendovi nastavljeni i u prvih 5 mjeseci ove godine kada je prodaja pala za dodatnih 15% u odnosu na isto razdoblje lani. No, izgleda da se glavni teret krize i dalje prelama preko leđa japanskih marki budući europski proizvođači uglavnom zadržavaju postojeće brojke ili čak bilježe rast.

Tako je KTM koji je u prvih 6 mjeseci prodao 50 tisuća motocikala i tako ubilježio rast od čak 36%. Najveće zasluge za taj skok ima Duke 200, koji se na velikom indijskom tržištu prodaje pod markom Bajaj, a svoj je doprinos dala i nova generacija modela 690 Duke, kao i širenje ponude modelom Freeride 350.

Time su se Austrijanci opasno približili BMW-u koji je u prvih 6 mjeseci prodao 59 tisuća motocikala. Istina, to je za 2,3% manje nego u istom periodu lani, ali u BMW-u očekuju da će u drugom dijelu godine nadoknaditi taj zaostatak i tako oboriti rekord postavljen prošle godine. Optimizam temelje u tome što konačno kreće prodaja skutera C 600 Sport i C 650 GT, a uskoro na tržište stižu i obnovljeni modeli F700 GS i F 800GS.

Od kad je u BMW-ovom vlasništvu preporodila se i Husqvarna, koja je zahvaljujući širenju ponude i na strogo cestovni model Nuda u dosadašnjem dijelu godine prebacila brojku od 5 tisuća motocikala i tako ubilježila skok od čak 50%. Pribrojimo li tome da su posljednjih godina u ofenzivi i Ducati i Triumph, ali i većina ostalih europskih vozača, izgleda da bi japanski proizvođači na takvom sve manjem tržištu uskoro mogli postati ugrožena vrsta.

fbmp ytmp imp