Novosti

Predstavljanje

BMW-S100RR1MPrvi BMW-ov supersportaš napokon je predstavljen javnosti u svojoj cestovnoj izvedbi. Iako je koncepcijom identičan motociklima s dalekog istoka koji godinama vladaju ovom klasom, Bavarac za stol donosi i mnoštvo elektronike koja će mu nesumnjivo pomoći iskoristiti 193 raspoložive konjske snage.

BMW-S100RR2MNa legendarnoj Monzi BMW je napokon predstavio svojega supersportaša S 1000 RR-a, kojim se od početka godine Troy Corser i Ruben Xaus natječu u svjetskom prvenstvu u Superbikeu. S 1000 RR predstavlja veliki zaokret u BMW-ovoj dosad uvriježenoj viziji motocikala, budući da je ovaj model u potpunosti prihvatio koncepciju rednoga četverocilindraša kakvu već godinama koriste japanski motocikli. Novi BMW prazan teži 183 kg, a sa svim tekućinama ta se težina penje na 204 kg ili 206,5 u verziji opremljenoj ABS-kočnicama.

 

BMW-S100RR3MRadna zapremina novoga BMW-ovog rednog četverocilindraša iznosi 999 kubičnih centimetara, a vrijednosti provrta i hoda su mu 80,0 x 49,7 mm. Zbog vrlo kratkog hoda maksimalna snaga bavarskog Superbikea iznosi 193 KS pri visokih 13,000 okr/min, dok mu je najveći okretni moment 112 Nm pri 9,750 okr/min, a i omjer kompresije je vrlo visokih 13:1.

 

BMW-S100RR4MPrednji ovjes čini upside-down vilica promjera čak 46 mm, za razliku od uobičajenih za ovu klasu 43 mm, dok se straga nalazi posve monoamotrizer koji osim klasičnih mogućnosti podešavanja nudi i mogućnost podešavanja visine stražnjega kraja u rasponu od 10 mm. Međuosovinski razmak iznosi 1.432 mm, kut upravljača je 66,1°, a predtrag 95,9 mm.

 

BMW-S100RR5MKočioni sustav čine naprijed montirani dvostruki disk promjera 320 mm s radijalnim kliještima, dok je straga jednostruki disk promjera 220 mm. No jedna od tehničkih poslastica je inteligentni 'trkaći' ABS koji BMW nudi u dodatnoj opremi, a koji djeluje u direktnoj vezi s također opcionalnom kontrolom proklizavanja (DTC).
BMW-S100RR6MSustav ima četiri raspoloživa stupnja koji za razliku od dosadašnje kontrole proklizavanja prisutne na BMW-ovim motociklima u obzir uzimaju i nagib motocikla te prema tome odlučuju koliko će snage biti na raspolaganju stražnjem kotaču. Još jedan komad dodatne opreme zanimljiv sportski nastrojenim vozačima je i quick-shift mehanizam koji omogućava promjene stupnjeva prijenosa bez otpuštanja gasa i bez upotrebe spojke.

 

BMW-S100RR7MNovi BMW S 1000 RR zanimljivo je riješen i s vizualnog gledište, a osobito u oči upada asimetrični svjetlosni sklop za koji su u BMW-u dobili nadahnuće na Svjetskom endurance prvenstvu. Tako glavno svjetlo ima oblik tipičan startnom broju na natjecateljskim motociklima, dok je dugo svjetlo znatno manje i gotovo pravilnog okruglog oblika.

 

BMW-S100RR8MNovi BMW S 1000 RR bit će dostupan Srebrnoj, sivoj te žućkasto zelenoj boji, a za nešto više novca bit će dostupan i u natjecateljskoj plavo-bijeloj kombinaciji boja BMW-ovog Superbike tima.

 

Više u ovoj kategoriji: « KTM Racing Hells Angels Croatia »
fbmp ytmp imp