Novosti

Pharaons-rally - Coma svjetski prvak

Pharaons-rallyXX

Bila bi to Comi još samo jedna pobjeda u karijeru, već četvrta na Pharaons rallyju, da slavljem u Egiptu nije osvojio i titulu svjetskog prvaka

 

Pustinje Egipta proteklog su tjedna bile poprište još jednog izdanja poznatog Pharaons Rallyja. Za razliku od nekih drugih utrka sličnog tipa, Pharaons Rally je dio svjetskog prvenstva, a ovaj je put trebao riješiti pitanje svjetskog prvaka. S obzirom na to da njegov glavni protivnik Cyril Despres ove godine uglavnom nije nastupao na utrkama svjetskog prvenstva, Marc Coma je kao jedinog konkurenta za osvajanje naslova imao Jakuba Przygonskog. Doduše, poljski je vozač Jakub Przygonski imao samo teoretske šanse za osvajanje naslova, to više što je Marc Coma u dosadašnje četiri utrke bio apsolutno nepobjediv.

 

Pritom je Coma, za upravljačem svog KTM-a 690 Rally, dosta oprezno krenuo u utrku i držao treće mjesto, prepuštajući vodstvo Lopezu na Apriliju. No u drugom dijelu relija  podijeljenom na 6 jednodnevnih etapa, Coma je pojačao tempo i nanizao četiri etapne pobjede. Sve je pritom bilo u znaku broja 4, budući je Comi to bilo četvrto slavlje na tom reliju, ali i četvrti naslov svjetskog cross-country rally prvaka. Drugoplasirani Francisco Lopez je sa svojom Aprilijom RXV 450 Rally zaostao 8 minuta, dok je treće mjesto pripalo Helderu Rodriguesu na Yamahi. Očekuje sa da bi ta trojica, plus još nekoliko velikih imena, svoju borbu trebali nastaviti i na rallyju Dakar, s time da bi Coma tamo trebao nastupiti na novom KTM-u 450 Rally.

 

Przygonski je zaradio veliku penalizaciju te je na kraju sa skoro 5 sati zaostatka završio kao tek 14. (4. u klasi), a jedno mjesto ispred njega u ukupnom miješanom poretku našao se Marcos Patronelli, aktualni pobjednik Dakra u kategoriji četverocikala. Patronelli je tako naviku pobjeđivanja u toj klasi sa svojom Yamahom Raptor 700 nastavio i u Egiptu, s dva i pol sata prednosti ispred poljskog predstavnika Rafala Sonika.

fbmp ytmp imp