Novosti

MotoGP

Suzuki dobio povlastice u MotoGP-u

 

MotoGP-Suzuki-1MKontroverzno pravilo o korištenju samo 6 agregata tijekom MotoGP sezone moralo je biti promijenjeno. Već se od ove sezone mogu koristiti 9 agregata, no pod uvjetima koje zadovoljava samo Suzuki.


Iako se u dodatku na pravilo o korištenju samo 6 agregata tijekom sezone nigdje izrijekom ne spominje Rizla Suzuki, upravo je taj tim glavni uzrok te promjene pravila, ali i jedina momčad koja od takve promjene može imati koristi. Naime, Bautista i Capirossi već su polovicom sezone gotovo u potpunosti ispunili kvotu od 6 agregata po sezoni, što znači da bi brzo ušli u zonu u kojoj bi za svaki novo korišteni agregat bili kažnjeni startom iz boksa i to s 10 sekundi zaostatka.

 

S obzirom na to da Suzuki  ionako nije konkurentan, odnosno baš zato, ostali su proizvođači bili spremni učiniti ustupak u vidu toga da se Bautisti i Capirossiju omogući korištenje 9 agregata. Nikome nije cilj dodatno zagorčavati život toj tvorničkoj momčadi koja je nakon godina kaskanja za konkurencijom ionako samo jedan korak od toga da po uzoru na Kawasaki napusti prvenstvo.

 

Kako pritom ne bi ispalo kako se time taj povlašteni status daje baš Suzukiju, pravilo je sročeno tako da se mogućnost korištenja 9 agregata omogućuje samo proizvođačima koji tijekom 2008. i 2009. nisu pobijedili na 2 ili više utrka održanih po suhom vremenu, a to je uvjet kojeg od svih aktivnih MotoGP konstruktora zadovoljava isključivo Suzuki. Pitamo se samo zašto su se zamarali ograničavanjem na posljednje dvije sezone i dvije pobjede budući od kada je uveden MotoGP format Suzuki nije osvojio nijednu pobjedu po suhom vremenu.

Više u ovoj kategoriji: « KTM 125 MotoGP »
fbmp ytmp imp