Novosti

Kymco Maxxer 400 i Maxxer 450i

Tajvanski SUV

 

Maxxer1MKymco se nedavnim predstavljanjem modela Maxxer 400 i Maxxer 450i priklonio sve popularnijem trendu križanja radnih i sportskih četverocikala.


Pogonski agregat i donji postroj se kod takvih mješanaca u pravilu baziraju na nekom već postojećem radnom modelu, od kojeg se obično preuzme i koncept pogona na sve kotače, dok dašak sportskog ugođaja daju agresivnije dizajnirane oplate, čvršći ovjes i koji kilogram manjka.

 

Takvi se četverocikli kolokvijalno nazivaju SUV-ovima, pri čemu taj pojam nikako ne treba miješati s istoimenim urbanim, odnosno šminkerskim terenskim automobilima koji s pravom terenskom vožnjom imaju toliko toga zajedničkog koliko i s plovidbom na otvorenom moru. Za razliku od njih, SUV četverocikli ipak spadaju u istinska off-road vozila, tim više što su po svojim terenskim i voznim svojstvima bliži radnim nego sportskim modelima. Isto bi trebalo vrijediti i za nove Kymco uzdanice.

 

Gledano na papiru, Maxxer 400 i 450i imaju sve što je potrebno za jedan pravi SUV, pa čak i više od toga. Tako ih uz mogućnost uključivanja pogona na sve kotače krasi i nezavisan stražnji ovjes izveden pomoću dvostrukih poprečnih ramena, što je jamstvo zavidne prohodnosti i na najtežem terenu, ali isto tako za sobom može povlačiti nešto manju bočnu stabilnost, te veću težinu nego što je to slučaj kod korištenja krute osovine. Ne čudi stoga da je Maxxer 400 sa svojih 268 kg za samo 8 kg lakši od radnog modela MXU 400, s kojim dijeli uglađeni pogonski agregat opremljen CVT automatskim mjenjačem s mogućnošću uključivanja hoda unazad i reduktora.Maxxer2M

 

Radi se o jednostavnom zrakom i uljem hlađenom jednocilindrašu koji uz okretni moment od 31 Nm pri 5.500 okr/min raspolaže i s 20,4 KS pri 7.000 okr/min. To je na samoj gornjoj granici dozvoljenog kada su u pitanju četverocikli homologirani za cestu, no tražite li nešto više od samo umjerenih performansi, trebat ćete posegnuti za snažnijim modelom Maxxer 450i. Njega pokreće moderniji tekućinom hlađeni agregat opremeljen elektronskim ubrizgavanjem goriva sposoban osloboditi 33 KS pri 7.500 okr/min i 33 Nm pri 6.500 okr/min.

 

Maxxer 450i se može pohvaliti i mogućnošću uključivanja blokade prednjeg diferencijala, pri čemu sa slabijim bratom dijeli dobar dio ostalih karakteristika, uključujući i težinu od 268 kg, osovinski razmak od 1.225 mm, minimalnu udaljenost od tla od 260 mm i spremnik goriva zapremine 15 litara. Za zaustavljanje oba modela zadužena su po dva prednja i jedan stražnji disk, svi promjera 202 mm, dok su za prijenos snage na podlogu zadužene umjereno grube terenske gume u dimenzijama 23x8-12 i 23x10-12 montirane na aluminijske naplatke neobičnog dizajna.

Više u ovoj kategoriji: « Yamaha FZ8 Nolan »
fbmp ytmp imp