Novosti

Knjige

Criville-1MBiografija Alexa Crivillea

 

Jedini španjolski svjetski prvak u kraljevskoj klasi sastavio je svoju trkaću biografiju. Moglo bi biti zanimljivo, no zasad samo onima što vješto barataju španjolskim ili katalonskim jezikom


Criville-2MS obzirom na popularnost motosporta u Španjolskoj, kao i brojne uspjehe koje su njihovi vozači postigli u manjima klasama, zvuči gotovo nevjerojatno da su dosad imali samo jednog prvaka u kraljevskoj klasi. Njegovo ime je Alex Criville, jedan od najuspješnijih vozača u drugoj polovici devedesetih, koji je sada, puno desetljeće kasnije predstavio svoju biografiju.

 

Kako to i jednom prvaku dolikuje, Crivilleova je biografija u potpunosti posvećena njegovoj trkaćoj karijeri koja je svoju kulminaciju doživjela 1999. godine.

Knjiga pod naslovom "Una vida sobre ruedas" ili u slobodnom prijevodu "Život na dva kotača" trebala bi iz prve ruke opisati njegovu dugu i uspješnu karijeru. Criville je po mnogočemu bio tipičan španjolski gladijator koji se u svjetsko prvenstvo uključio još 1987. kao vozač Derbija u klasi 80.

 

Criville-3MVeć je iduće godine paralelno odvozio i nekoliko utrka sa 125-icama, no toj se klasi u potpunosti posvećuje 1989. godine i tu iz prvog pokušaja osvaja titulu svjetskog prvaka. Iduće godine prelazi u klasu 250 gdje nije ostvario neke uspjehe, no svejedno 1992. uz pomoć Sito Ponsa ulazi u kraljevsku klasu. 1994. godine postaje vozač tvorničke Repsol Honde s kojom ostvaruje i povremene pobjede, ali ipak živi u sjeni timskog kolege Mick Doohana koji niže naslove svjetskog prvaka.

 

Priliku da se upiše u povijest Criville dobiva 1999. godine kada Doohan uslijed pada mora prekinuti karijeru. Criville relativno lako osvaja naslov, no već iduće godine karijera mu počinje kretati nizbrdo, te se nakon navodne misteriozne bolesti ubrzo odlučuje objesiti kacigu o klin. Svi ti usponi i padovi trebali bi biti opisani na 160 stranica njegove knjige, no ako ne baratate španjolskim ili katalonskim, ostaje vam se samo nadati kako su memoari dovoljno zanimljivi da se jednog dana pojave i u prijevodu na neki vama razumljiviji jezik.

Više u ovoj kategoriji: « Ducati Wec - Le Mans »
fbmp ytmp imp