Novosti

Kawasaki KX250F

Mali zeleni za 2011. godinu

 

Kawasaki-KX250F-1MU ovo doba godine tradicionalno otkrivamo što su proizvođači pripremili po pitanju motokros modela za sljedeću godinu. Kawasaki donosi novi KX250F sa sustavom elektronskog ubrizgavanja goriva.


Vjerovatno najupečatljivija izmjena na Kawasakijevoj motokros uzdanici u klasi 250. modelu KX250F, zasigurno je dodatak sustava elektronskog ubrizgavanja. Dok je ovaj komad sofisticirane opreme već odprije prisutan na jačem modelu, manji brat ga je dobio tek za ovu godinu.

 

Sustav s oznakom FCR-MX37 iz proizvodnih pogona Keihina ugrađen je na agregat čiji provrt i hod iznose 77 x 53,6 mm, radna zapremina 249 ccm, a omjer kompresije je povećan na 13,5:1. U glavi agregata se nalaze dvije bregaste osovine te četiri ventila s tim da je usisna bregasta osovina prilagođena radu s elektronskim ubrizgavanjem pa se tako usisni ventili otvaraju jedan stupanj ranije, a zatvaraju stupanj kasnije. Ventili se k tome otvaraju 9,3 mm (8,7 mm na modelu za 2010.) pa su pojačane i opruge ventile dok svjećica zadire 1,4 mm dublje u prostor izgaranja čime se poboljšava sagorijevanje.

 

Uz ove promjene agregat koristi novo polužje za izmjenu stupnjeva prijenosa čime se umanjuje mogućnost neuspjele izmjene. Zapravo, cijeli agregat je u detaljima dorađen kako bi ponudio još više zakretnog momenta u srednjim okretajima, dok je istovremeno krivulja zakretnog momenta optimizirana da se umanji proklizavanje.

 

Ispušni sustav je produžen s 480 na 510 mm a prijenosni odnosi skraćeni, sve u svrhu prilagođavanja novim karakteristikama agregata.

 

Uz sustav ubrizgavanja goriva Kawasaki nudi i opremu potrebnu za prilagođavanje mapa, što nije neobično u svijetu vrhunskih motokros modela.

 

Dorađeni agregat je smješten u gotovo neizmjenjen okvir mada su neki aluminijski nosači agregata zamjenjeni čeličnima, a cijela šasija je podešena kako bi dozvolila optimalno uvijanje. Ovime je postignuta bolja hvatljivost stražnjeg kotača te lakša i preciznija upravljivost. Pomak prednje vilice u trokutima je smanjen s 23,5 na 22,5 milimetara, ali najbitnija izmjena po pitanju ciklistike je svakako nova prednja vilica.

 

Tvrtka Showa je razvila vilicu pod nazivom „Separated Function fronf Fork", a osnovna značajka SFF vilice je da se u ljevoj nozi nalazi sustav amortiziranja, a u desnoj opruga koje u ljevoj nema. Ovo osigurava precizniji rad i odlučniju amortizaciju, ono što je nemoguće postići konvencionalnim vilicama. Podešenje stražnjeg ovjesa koji se hvata na dulju stražnju vilicu sada je prilagođeno novoj prednjoj vilici, a cijeli motocikl je opremom i komponentama ciljan na natjecatelje pa možemo govoriti o proizvodu spremnom za utrke.



Kawasaki-KX250F-2M Kawasaki-KX250F-3M Kawasaki-KX250F-4M Kawasaki-KX250F-5M
Kawasaki-KX250F-6M Kawasaki-KX250F-7M Kawasaki-KX250F-8M Kawasaki-KX250F-9M

 

fbmp ytmp imp