Novosti

Kawasaki kros modeli za 2010. godinu


Kawasaki1MVeć tako uspješne i popularne Kawasakijeve uzdanice u klasi kros motocikala japanski inženjeri su se potrudili učiniti još boljima.
Kako bi prepoznatljivi zeleni modeli i dalje ostali pri vrhu, a vlasnicima ponudili još više, dorađeni su agregati, ali i okvir, odnosno komponente ciklistike
Opisivanje novosti možemo bez sumnje početi klipovima, koji će od sada raditi u serijskim modelima KX250F i KX450F, a preuzeti su iz natjecateljskih motocikala tvorničke momčadi. Razlike u anatomiji klipa rezultiraju većom čvrstoćom i manjom težinom, s tim da kraća osovinica klipa dodatno smanjuje pokretne mase. Kod modela manje zapremine izmjene su obuhvatile i čelo klipa, a visina cilindra je povećana kako bi se zadržao kompresijski omjer od 13,2:1. Ispušni sustav je također dotaknut promjenama, pa tako jači model ima skraćenu ispušnu granu, koja doprinosi ergonomiji, a gumeni nosač poboljšava trajnost. Ispušni lonac od nehrđajućeg čelika je skraćen za 40 mm i pridonosi razvijanju snage na srednjim okretajima, a kod modela za europsko tržište nova konstrukcija unutrašnjosti štedi približno 330 grama. Slabiji model za 2010. godinu dobiva produljeni dio ispuha, što bi trebalo poboljšati performanse na nižim okretajima.Kawasaki2M

KX450F od sada će imati izmijenjene kutove otvaranja i zatvaranja usisnih ventila gdje je načinjen pomak od dva stupnja, kako bi ovaj parametar odgovarao izmjenjenim karakteristikama agregata. Radilica po novom ima i nešto veću inercijsku masu, a spojka također nije prošla bez novosti. Približno 75% više tarnog materijala na lamelama osigurava izravniji osjećaj za spojku, a izmjene na potisnoj ploči donose krutost uz poboljšanje odvodnje ulja. Za odvodnju viška topline brinu novi, veći hladnjaci dimenzija 32 x 127,8 mm (prije 22 x 120,2 mm), koji su ujedno čvršći, a kako izvjesni nosači više nisu potrebni, ukupna masa je smanjena. Kako KX450F koristi sustav elektronskog ubrizgavanja, mape su za novi model izmjenjene i donose poboljšanje na niskim i srednjim okretajima.
Kawasaki nudi komplet za kalibriranje pomoću kojeg je uz osobno računalo moguće mijenjati izvjesne parametre sustava ubrizgavanja. U svrhu poboljšanja trajnosti i izdržljivosti ojačana je desna strana bloka motora i to u predjelu donjeg nosača.

Kawasaki3MNeke izmjene su provedene kod modela KX250F, ali i jačeg KX450F, pa tako oba po novom imaju izmijenjenu osovinu hvatišta prednjeg ovjesa koja osigurava lakšu upravljivost, prednji blatobran je deblji i krući, a unaprijeđen je i presjek stražnje aluminijske vilice. Kad spominjemo stražnju vilicu, možemo dodati to kako je progresivno polužje Uni-Track sustava izmijenjeno te tako osigurava još bolju hvatljivost stražnjeg kotača.
Oba modela u novoj izvedbi dijele i izmjenjene plastične oplate uz smanjenu konačnu širinu, a usko sjedalo je sada načinjeno od tvrđeg uretana koji će dulje zadržati originalni oblik.

I manji KX250F donosi neke samo svoje izmjene: Počnimo s agregatom, koji ima cilindar presvučen novim elektroprocesom, što smanjuje trenje i poboljšava podmazivanje, a time i trajnost. Pouzdanost je cilj novog letećeg ležaja koji je sada širok 19 mm (prije 18 mm) uz deblji nanos bakra, a tu je i izmijenjena uljna pumpa povećanog tlačnog rotora (sa 5 na 5,5 mm), što povećava protok.
Rotor povratnog dijela pumpe je smanjen sa 11 na 10,5 mm, što ujedno znači smanjenje mehaničkih gubitaka. Izmjene su dotakle i mjenjačku kutiju, na kojoj su ojačani treći i četvrti stupanj prijenosa za pouzdanije mijenjanje brzina, a poboljšanje trajnosti je bio motiv za ojačavanje blokova motora. Kao i kod jačeg modela, hladnjaci su sada veći, pa im je debljina povećana s 22 na 32 mm, a širina je narasla s 113,8 na 117,8 mm, dok su oblikovani tako da umanje mogućnost skupljanja blata, koliko god to nemoguće zvučalo. Pojačana opruga automatskog dekompresora znači lakše pokretanje agregata, a za njegovu zaštitu je tu nova zaštitna ploča od sintetičkog materijala.

Komponente ovjesa sada dolaze drugačije podešene, a uz ciklistiku spomenimo i novi materijal stražnjih kočionih obloga, koji, naravno, znači i jače kočenje. Na koncu recimo da "dvijestopedesetka" ima i nove obruče na kotačima, čiji izmjenjeni presjek donosi više čvrstoće uz manje mase, pa je sprijeda ušteđeno 20, a straga 60 grama.

Iako ne znamo hoće li se cijene za ove modele mijenjati, budite sigurni da ćemo vas pravodobno obavjestiti, a zajedno možemo iščekivati priliku za prvu vožnju.
Više u ovoj kategoriji: « Zero DS Polaris Ranger EV »
fbmp ytmp imp