Novosti

Husaberg FE 390, FX 450 i FS 750


Husaberg1MKoristeći kao bazu zaokrenute pogonske agregate iz enduro modela FE 450 i 570, Husaberg je proširio svoju obitelj na cross country, supermoto i još jedan enduro model

Za ovu sezonu predstavljeni modeli FE 450 i FE 570 označili su toliko revolucionarni pomak u svijetu enduro motocikala, da je Husaberg paralelno s njihovim uvođenjem sve dotadašnje modele poslao u prijevremenu mirovinu. Sada se Husaberg obitelj ponovo širi uvođenjem u igru tri nova modela, koja se možda baziraju na istoj ideji, ali su namijenjeni potpuno različitim kategorijama korisnika. S obzirom na pozitivan odjek kojeg je njegovo uvođenje izazvalo u stručnoj javnosti, ne treba čuditi da je kao osnova za svaki od ta tri modela poslužio Husabergov specijalitet u obliku zaokrenutog pogonskog agregata postavljenog pod kutem od 70°.Husaberg2M

Iako u osnovi funkcionira kao i svaki drugi četverotaktni pogonski agregat, drugačiji smještaj cilindra i samim time ostalih dijelova agregata donio je mnogobrojne prednosti. Sam je agregat bitno kompaktniji jer su koljenasto vratilo i dva vratila šestbrzinskog mjenjača puno bliže jedno drugom, a uz to tako premješteno koljenasto vratilo omogućuje drugačiju izvedbu donjeg dijela okvira, što se pozitivno odražava na povećanje njegove udaljenosti od tla. Isto tako, cijevi ispušnog sustava više nisu toliko isturene prema naprijed, pa su automatski bolje zaštićene od udaraca kamenja.

Husaberg3MIako ga pokreće agregat nešto manje zapremine, taj isti koncept koristi i potpuno novi FE 390, koji bi trebao biti namijenjen vozačima kojima je lakoća upravljanja puno važnija od što veće vrijednosti maksimalne snage. Drugim riječima, FE 450 bi trebao biti agilan poput kakvog dvotaktnog modela, a istovremeno na nižim i srednjim okretajima zadržati elastičnost četverotaktnih motocikala. Isto tako bi zahvaljujući manje agresivnom razvijanju snage na visokim okretajima trebao bitno manje umarati vozača, te omogućiti kvalitetnije i manje stresno prenošenje snage na podlogu.

Kako bi smanjili zapreminu sa 449 na 393 ccm, agregatu koji pokreće FE 390 je smanjen hod sa 72 na 63,4 mm, dok je provrt ostao na istih 95 mm. Radi prilagođavanja smanjenjoj vrijednosti hoda agregat je proživio je još neke promjene, uključujući tu nove klipove i drugačiju bregastu osovinu, a promijenjen je i sustav upravljanja njegovim radom. Okvir, kočnice i elementi ciklistike posuđeni su sa snažnijih enduro modela, pri čemu treba spomenuti da sva tri enduro modela za predstojeću sezonu dobivaju nove postavke potpuno podesivog ovjesa.Husaberg4M

Za motokros stazu i cestu

Drugi Husabergov novitet je model FX 450, koji je zamišljen kao cross country model, odnosno svojevrsni križanac između hard enduro i motokros motocikla. Iako izvana zbog izostanka rasvjetnih tijela izgleda kao pravi motokros motocikl, FX 450 se zapravo bazira na modelu FE 450, u odnosu na kojeg je doživio poboljšanja u nekim područjima, kako bi bio podjednako dobar na enduro dionicama kao i na motokros stazi. U tu je svrhu prednja upside-down vilica udomila drugačije postavke i nove trokute, a otvrdnut je i stražnji amortizer, koji sada lakše podnosi dugačke skokove. Uz to su skraćeni prijenosni omjeri šeststupanjskog mjenjača, izbačeni svi elementi potrebni za cestovnu homologaciju, a novi je Renthalov upravljač sa štitnicima za ruke kao dijelom serijske opreme. Promijenjene su i dimenzije guma, pa tako umjesto 90/90-21 sprijeda i 140/80-18 straga FX 450 ima pneumatike u dimenzijama 80/100-21 i 110/90-19. U odnosu na model FE 450 težina je smanjena za 1,2 kg  i sada iznosi 112,8 kg.

Husaberg5MTreća Husabergova novost je model FS 570 kojim se Husaberg ponovo vraća na cestu. Novi supermoto model nastao je na osnovama modela FE 570, a uz osnovne kvalitete potrebne za svakodnevnu uporabu ovaj bi motocikl uz minimalne intervencije trebao biti spreman i za natjecanja. Kao i svaki pravi supermoto, FS 570 je opremljen 17-colnim naplatcima, no oni su u ovom slučaju posebno lagane izvedbe, te omogućuju montiranje guma bez zračnica. Dimenzije guma iznose 120/70-17 i 150/70-17, promjer prednjeg diska opremljenog radijalnim kliještima s 4 klipića iznosi 320, a stražnjeg 220 mm, dok je suha težina sa 114,5 porasla na 117 kg. Osim toga, FS 570 se od enduro verzije razlikuje i po amortizaciji, koja je svojim postavkama i neznatno kraćim hodom prilagođena zahtjevima supermoto vožnje.

Paralelno s uvođenjem novih motocikala određene su modifikacije izvršene i na modelima FE 450 i FE 570, no više o svemu možete pročitati u idućem broju Moto Pulsa u kojem vam donosimo eksluzivan test svih ovih netom predstavljenih Husabergovih noviteta.
fbmp ytmp imp