Novosti

FIM Eco Enduro

Naelektrizirani enduro

 

EcoEnduro-1MZa razliku od svjetskih čelnika koji su se dosađivali u jalovoj raspravi o klimatskim promjenama ili eko aktivista koji su istovremeno jednako neuspješno bježali od...


... pendreka, enduro vozači su Kopenhagen i njegovu okolicu iskoristili za off-road natjecanje. I ne bi tu bilo ništa čudno da nisu bili pogonjeni električnom energijom.

Ako ništa drugo, beskonačne rasprave na UN-ovoj klimatskoj konferenciji i žestoki prosvjedi koji su taj događaj popratili barem su ponovo pozornost svjetske javnosti usmjerili na nagomilane ekološke probleme. No, za razliku od jednog djela prosvjednika, ekologiju ne treba samo propovijedati nego i živjeti, a tu so svojim primjerom najbolje pokazali enduro natjecatelji koji su na marginama klimatske konferenciji vozilo prvi FIM Eco Enduro.

 

Tako su baš oni koji su pokretu zelenih trn u oku na svojem primjeru pokazali da, ako to žele, mogu biti predvodnici u uvođenju novih, ako ne baš sasvim bezgrješnih, onda barem ekološki prihvatljivijih tehnologija.EcoEnduro-2M

 

Doduše, izuzetno liberalna pravila koja su tražila da elektrocikl s jednim punjenjem mora izdržati samo 15 km off-road vožnje, pokazuju nam da je električni enduro još u povojima, no postupni proboj marki kao što su Zero Motorcycles ili Quantya čije baterije pružaju autonomiju od pedesetak kilometara daje nadu u bolje sutra.

Samo se enduro natjecanje održavalo kroz tri dana, s time da se prva dva dana radilo o enduro dionicama, dok je treći dan vožen samo jedan specijalni ispit na ulicama Kopenhagena.

 

S obzirom na to da se radi o premijernom i pokusnom izdanju ove vrste natjecanja, rezultat je bio u drugom planu, no popriličan broj poznatih imena znači da natjecateljskog duha nije nedostajalo Od početka je u utrku najbolje krenuo francuski enduro vozač Fabien Planet koji je na kraju pobijedio sa minimalnom prednošću ispred nizozemca Advocaata i domaćeg vozača Lynggaarda.

 

Danac je na kraju bio bodovno izjednačen s belgijskom motokros legendom Joel Smetsom, dok je 5. mjesto pripalo uvijek agresivnom Pal Anders Ullevalseteru kojem je to natjecanje poslužilo kao dobar trening za predstojeći Dakar. Prema najavama, iduće bi se godine klimatska konferencija trebala preseliti u Meksiko, što nam automatski daje naslutiti i moguće poprište nekog budućeg FIM Eco Enduro natjecanja.

Više u ovoj kategoriji: « Aprilia MXV 450 MOTO GP »
fbmp ytmp imp