Novosti

Ekskluzivno sa Sardinije

Višestruko privlačan

 

Versys1MNa Sardiniji smo prisustvovali dinamičkoj prezentaciji Kawasakijevog fun-bikea, te se iz prve ruke uvjerili da se i dalje radi o zabavnom, svestranom i dobro zaokruženom modelu.


Iako Versys tehnički nije značajnije mijenjan, predviđamo da će biti tržišno uspješniji od svog prethodnika, ako zbog ničeg drugog onda zbog bitno atraktivnijeg dizajna. Najveći problem dosadašnjeg Versysa bio je njegov dizajn. Hrabar i originalan, ali i previše čudan da bi bio za svačije oko. Sada tog problema više nema. Obnovljeni Versys i dalje je originalan, ali sada izgleda bitno agresivnije i konkretnije, te je i više nego dovoljno privlačan da se svidi i nekim novim kupcima. Rekli bi da je dizajn sada konačno uhvatio korak s privlačnim voznim osobinama ovog iznimno svestranog motocikla.

 

S obzirom na to da je mehanička osnova Versysa sasvim neznatno promijenjena, već smo i prije dinamičke prezentacije na Sardiniji znali da se i dalje radi o zabavnom modelu, posebno kada se radi o vožnji kroz zavoje. Već je prvi kontakt s planinskim cestama potvrdio da je Versys bio i ostao lako upravljiv motocikl, koji se bez imalo napora prebacuje iz jednog u drugi nagib, te je sklon praštanju. Posebno oduševljava u onim malo zatvorenijim ili sasvim oštrim zavojima, gdje je mirniji i manje agresivan od nekog supermota, a opet upravljiviji od kakvog nakeda ili sportskog motocikla.Versys2M

 

Verys će se svidjeti pobornicima tekuće vožnje koji se ne žele zamarati stalnim kočenjima, već žele što više brzine prenjeti u zavoj i onda uživati u dubokim nagibima i lakoći kojom ovaj motocikl iscrtava i one najoštrije linije. Čak i pri žestokoj vožnji, Versys ostaje neutralan i pruža sasvim dovoljnu količinu informacija. Prijateljskom karakteru cijelog motocikla doprinosi i uglađeni pogonski agregat koji snagu razvija potpuno linearno, te pritom stražnju gumu ni u jednom trenutku ne dovodi u krizu, iako pruža iznenađujuće dobra ispucavanja iz zavoja.

 

Vižljasti karakter i lakoća manevriranja na mjestu čine Versys jednim od boljih odabira i za gradsku vožnju, to više što dovoljno mekano podešen ovjes dosta dobro upija neravnine. Osim toga, takav ga udoban ovjes zajedno s dobro odmjerenom ergonomijom - koja nešto više optrećuje samo stražnjicu - čini itekako sposobnim za ambicioznija putovanja. Raspoložive performanse i putna brzina zadovoljit će prosječnog pobornika turizma na dva kotača, koji će možda znati cijeniti i to da je poboljšana udobnost i za suvozača.

 

Mane? Ma koliko se trudili nismo uspjeli naći neki ozbiljniji nedostatak. Pa ipak, ukupna zaštita od vjetra mogla biti i nešto bolja, dok bi na otvorenijim dionicama pogonski agregat mogao pružiti nešto više uzbuđenja. No, kada uzmemo u obzir cijenu mrvicu veću od 58 tisuća kuna, onda možemo zaključiti samo to da se za relativno malu sumu dobije vrlo dobar motocikl gotovo neograničene primjene. Nadamo se da će se sada, na ime novog dizajna, puno veći broj kupaca odlučiti na to da se u praksi uvjeri u njegove Versysove kvalitete. Više o svemu pročitajte u narednom broju Moto Pulsa.

Više u ovoj kategoriji: « Piaggio grupacija Dakar 2010 »
fbmp ytmp imp