Novosti

BMW R 1200 RT

Više vijuga u glavi

 

BMW-R1200-1MIako redizajnirana verzija najboljeg tourera u BMW-ovoj seriji motocikala pokretanih bokser agregatom donosi i neke manje vizualne promjene, novi će model, posebno kod...


... ljubitelja tehnike, biti lako prepoznatljiv po tome što su poklopci glave umjesto s 4 pričvršćeni s 2 vijka.

Taj nam naoko beznačajan detalj govori da je novi R 1200 RT od prestižnog modela HP2 Sport preuzeo glavu agregata s dvije bregaste osovine. Sama baza zrakom i uljem hlađenog agregat ostala je ista, ali su dosad navedene promjene u području respiratornog sustava bile dovoljne da se poboljša razvijanje snage, posebno na niskim i srednjim okretajima.

 

Sve bi to trebalo rezultirati još boljim ubrzanjima, iako su deklarirane vrijednosti samo neznatno drugačije od onih na dosadašnjem modelu. Tako se na istih 6.000 okr/min razvija 120 umjesto 115 Nm maksimalnog okretnog momenta, dok je u području maksimalne snage jedina promjena u tome što se 110 KS razvija pri 7.750 okr/min, odnosno na 250 okr/min više nego kod prethodnika.BMW-R1200-2M

 

Paralelno s time je i raspon vrtnje pogonskog agregata pomaknut sa 8.000 na 8.500 okr/min. Istančano oko moglo bi prepoznati promjene u dizajnu prednjeg blatobrana ili pokazivača smjera, ali i neznatne intervencije u području prednjih oplata, koje sad pružaju još bolju zaštitu od vjetra i kiše.

 

Osim toga, blagi je redizajn doživjela i ploča s intrumentima, no najveća će novost tradicionalnim vozačima ove marke biti to što se po uzoru na seriju K 1300 odustalo od specifičnog BMW-ovog rasporeda prekidača, te su se tu priklonili konvencionalnim rješenjima.  Novost je i u tome da se sada bitno lakše upravlja opcijama audio sustava i to zakretanjem i pritiskanjem kružnog prekidača smještenog s unutarnje strane lijeve ručke upravljača.

 

Za one s još dubljim džepom tu je i bogatija ponuda dodatne opreme, koja uključuje i napredne stavke poput kontrole proklizavanja ili pak druge generacija elektronskog ovjesa koji sada nudi još više mogućnosti podešavanja.

 

Više u ovoj kategoriji: « Yamaha Derbi GPR 50 2T »
fbmp ytmp imp