Novosti

BMW Concept 6

Mišićavko sa 6 cilindara

 

Concept6-1MNovi BMW-ov koncept naljavljuje da će serija K uskoro biti obogaćena i modelima sa 6 cilindara

Zamišljen kao Cafe Racer iz bliske budućnosti, BMW-ov prototip nazvan Concept 6 zapravo služi samo kao atraktivna ljuštura za predstavljanje nove evolucije u području pogonskih agregata. Već dobro poznat po svojim rednim agregatima sa šest cilindara koje koristi u svijetu automobila, BMW je sada slični koncept odlučio predložiti i ljubiteljima vožnje na dva kotača.

 

Nijemci nisu prvi koji su odlučili u okvir motocikla ugraditi šest cilindara, ali tvrde da će biti daleko uspješniji od ranijih sličnih pokušaja. Kako bi u što većoj mjeri elimirali pretjeranu širinu kao glavni nedostatak takve konfiguracije, u BMW-u su povećali hod i smanjili provrt, te su između cilindara ostavljeni vrlo mali razmaci.

 

Isto tako, alternator, elektrostarter i ostali periferni uređaji smješteni su iza agregata i iznad mjenjača, a sve je to navodno rezultiralo time da je stvoren agregat koji je 100 mm uži od dosadašnjih agregata sa šest cilindara, odnosno tek je nešto širi od klasičnih četverocilindraša. Kao i kod postojeće serije K 1300, poprečno smješten agregat je naglašeno nagnut prema naprijed pod 55° i opremljen je suhim karterom, a sve to uz niže težište donosi i bolji raspored težine.Concept6-2M

 

Kako bi se uz sve to smanjila i težina agregata, bregaste osovine su šuplje, klipnjače su vrlo lagane, a agregat je konfiguriran tako da nema potrebe za ugradnjom kontrabalansnih osovina. S obzirom na to da se radi o prototipu, tehnički podaci nisu poznati, ali se zna da bi trebao imati barem 1.600 ccm, dok će maksimalna snaga biti slična onoj kod serije K 1300, što znači da bi mogla dosegnuti 180 KS, s time da će se agregat vrtjeti do 9.000 okr/min.

 

Posebno će impresivna biti količina okretnog momenta, budući se već zna da agregat razvija ogromnih 130 Nm pri samo 2.000 okr/min. Taj bi agregat trebao u bliskoj budućnosti dodatno proširiti K seriju, s time da se između redova može iščitati kako će se šest cilindara najprije ugraditi u sada već vremešnu putnu krstaricu LT.

 

Više u ovoj kategoriji: « BMW Nagradna igra »
fbmp ytmp imp