Novosti

Alpe-Adria Prvenstvo


Alpe_adriaMTrebalo je proći gotovo dvadeset godina da netko sruši Raineyev rekord u utrci na Grobniku. Od prošle nedjelje umjesto Raineyu i njegovoj Yamahi titula najbržeg pripada Slovencu Marku Jermanu kojem je tijekom utrke Alpe-Adria prvenstva za najbrži krug trebala 1 minuta 29 sekundi i 207 tisućinki.

Svjetsko prvenstvo u motociklizmu posljednji je puta stanovalo na Grobniku davne 1990. godine, no rekord kruga iz tih slavnih vremena uspješno je odoljevao zubu vremena sve do protekle nedjelje. Da je u međuvremenu slučajno održano i neko jače natjecanje od onog u rangu u europskog ili Alpe Adria prvenstva, rekord Wayna Raineya zasigurno ne bi potrajao skoro 20 godina, a ovako je netko mogao zaključiti da motocikli u posljednje vrijeme i nisu posebno napredovali.
No ta konstatacija vrijedi samo tako dugo dok ne uzmemo u obzir da je Marko Jerman svoje vrijeme 1:29.207 postigao na StockSport motociklu. Dakle, jedan je dobar vozač, ali ne i svjetska klasa, na svojoj umjereno prerađenoj serijskoj Hondi CBR 1000 RR uspio biti 13 tisućinki sekunde brži od jednog od najboljih vozača svih vremena za upravljačem ponajboljeg  natjecateljskog motocikla onog doba.
Marko Jerman je tako zahvaljujući svom neospornom vozačkom umijeću zapravo odao počast tehnologiji koja se nalazi na današnjim serijskim motociklima namijenjenim običnim smrtnicima. Pritom treba napomenuti da se radi o rekordu kruga postignutog za vrijeme utrke, dok su na treninzima i Rainey i Jerman išli još brže. Rainey je pritom svoj najbolji krug odvozio ispod magične granice 1:29, odnosno 1:28.433 dok je Jerman odvozio 1:29.008.
Više u ovoj kategoriji: « MotoGP Piaggio Hrvatska »
fbmp ytmp imp