Motosport

MXGP: Gajser i Herlings izjednačeni u Nizozemskoj

338314 MXGP of Netherlands Round 02 2020 Valkenswaard Netherlands


Druga utrka Svjetskog motocross prvenstva vožena je u nizozemskom Valkenswaardu. Jedna od najstarijih staza u kalendaru, poznata po zahtjevnoj pjeskovitoj podlozi, još se jednom pokazala u svom okrutnom izdanju. Vozače su drugi vikend za redom dočekali teški uvjeti, ovog puta u kombinaciji kiše i dubokog pijeska.

Za razliku od prošlog GP-a, uvjeti u subotnjim kvalifikacijama su bili su nešto bolji nego oni u nedjeljnim utrkama. Kvalifikacijske utrke u subotu za sebe su odlučili Jago Geerts u klasi MX2 i Arminas Jasikonis u MXGP-u. Valja napomenuti kako je Tim Gajser poveo kvalifikacijsku utrku i suvereno vodio prvih 10-ak minuta, no onda je motocikl otkazao poslušnost. Gajser je bio primoran odustati, što je rezultiralo 33. startnom pozicijom za nedjeljne vožnje. Iako ga je većina otpisala za ozbiljniji rezultat u nedjeljnim vožnjama, budući da se radi o stazi gdje je startna pozicija izuzetno bitna, Gajser je sve uspio iznenaditi – i to u obje utrke.

U prvoj utrci klase MXGP holeshotom je iznenadio Jorge Prado. Iako je vodstvo držao svega u prvom krugu, pomalo je nevjerojatno da se vratio u ovakvu formu, budući da je prije nešto više od 2 mjeseca slomio bedro. Gajser se usprkos lošoj startnoj poziciji i vanjskoj putanji uoči prvog zavoja, uspio probiti naprijed. U prvom krugu je stigao do vodeće pozicije i najbržim vremenima utrke počeo se odmicati. Herlings je u drugom krugu prošao Prada, ali nikako nije mogao pratiti Gajsera, koji je utrku na kraju završio s 21 sekundom prednosti.

U drugoj vožnji dolazi do pada nekoliko vozača na startu, među njima je i Prado. Herlings je zgrabio holeshot ispred Antonija Cairolija i Paulsa Jonassa. A Gajser je ponovio gotovo nemoguće i s vanjske putanje startao kao četvrti. Jonas u prvom krugu pada, Gajser prolazi Cairolija za drugu poziciju i tijekom većeg dijela utrke drži konstantu za Herlingsom, na 2-5 sekunde razmaka. U završnici utrke Gajser pada, iako je izgubio petnaestak sekundi, prednost u odnosu na trećeplasiranog Jasikonisa bila je ogromna te je Gajser utrku sigurno priveo kraju na drugome mjestu.

Na kraju dana su Gajser i Herlings završili bodovno izjednačeni, ali ukupna pobjeda pripala Herlingsu zbog bolje druge vožnje. A Jasikonis je završio na postolju kao treći.

338216 MXGP of Netherlands Round 02 2020 Valkenswaard Netherlands
Foto: Ray Archer / KTM

 

Preokret u MX2: Geerts izgubio vodeću poziciju

338237 MXGP of Netherlands Round 02 2020 Valkenswaard Netherlands
Tom Vialle #28 će od iduće postaje, kao vodeći, imati crvenu poglogu startnog broja | Foto: Ray Archer / KTM


Prva utrka klase MX2 krenula je holeshotom Toma Vialle-a, praćenog Rene Hoferom, Jed Beatonom i Maxime Renaux-om. Renaux je u prvom krugu stigao do druge pozicije. Vodeći u prvenstvu Jago Geerts uhvatio je nešto slabiji start, ali je iz kruga u krug nizao najbrža vremena i probijao se naprijed. U četvrtom krugu polazi Renauxa za drugu poziciju, a onda i nekoliko krugova prije kraja prolazi Vialle-a za pobjedu.

U drugoj vožnji ponovo Vialle najbolje starta. Geerts ovog puta pada nakon starta i u utrku kreće s 30 pozicije. Pokazao je doista herojsku vožnju i do kraja utrke stigao do sedmog mjesta - što je bilo dovoljno za postolje i treće mjesto. Renaux je u drugoj vožnji završio treći iza Beatona – što je i njemu donijelo postolje. A ukupna GP pobjeda je naravno pripala Tomu Vialle-u, koji je sada vodeći u prvenstvu.

338322 MXGP of Netherlands Round 02 2020 Valkenswaard Netherlands
Foto: Ray Archer / KTM

 

Više u video pregledu (klik na video):

02 2020 video mxgp nl

 

Rezultati:

02 2020 mxgp ukupno nl

02 2020 mx2 ukupno nl

 

Trenutni poredak prvenstva:

02 2020 mxgp poredak nl

02 2020 mx2 poredak nl

 

 

 

 

Naslovna fotografija:  Ray Archer / KTM

fbmp ytmp imp