Motosport

MXGP: Utrkom u Kini završeno Svjetsko prvenstvo

MXGP START SAT MOTOCROSS GP 18 CHN 2019


Svjetsko motocross prvenstvo službeno je privedeno kraju nakon 18 utrka. Posljednja utrka vožena je proteklog vikenda u predgrađu Shanghai-a. Potpuno nova staza, pružila je nešto manje akcije od onog na što smo naviknuli. Jedna idealna linija označila je svega nekoliko promjena pozicija kroz vožnje.

U prvoj vožnji klase MXGP, holeshotom je poveo Glenn Coldenhoff. U prvim krugovima zaprijetio je Jeremy Seewer, ali u pokušaju prolaska za vodstvo pada, a nešto kasnije još jednom ima susret sa zemljom. Usprkos svemu uspio je završiti na četvrtoj poziciji. Dok su Jeffrey Herlings i Tim Gajser zauzeli drugu i treću poziciju.

Seewer je u drugoj vožnji tražio utjehu za lošiju prvu vožnju. Zgrabio je holeshot, ali vodstvo nije potrajalo dugo. Coldenhoff ga u prvom krugu prolazi i počinje se odmicati. U isto vrijeme Gajser s treće pozicije pada na šestu uslijed bizarnog problema, zakačio je reklamni baner uz stazu i bio primoran na kratko pristati kako bi se oslobodio. Do kraja vožnje se uspio probiti na četvrtu poziciju, ali ga je taj incident stajao postolja. Herlings je nakon lošijeg starta počeo hvatati ritam i napadati. Sredinom vožnje prolazi Seewera za drugo mjesto, a onda u samoj završnici i Coldenhoffa za pobjedu u vožnji. 

Herlingsu je na kraju pripala i ukupna pobjeda, bodovno izjednačen sa Coldenhoffom. A Seewer je stao na najnižu stepenicu postolja, bodovno izjednačen sa Gajserom na četvrtoj poziciji.

U prvenstvu je Gajser odavno odlučio naslov za sebe, Seewer je bio siguran drugi, dok se trećeg mjesta u ovoj posljednjoj dokopao Coldenhoff i tako pomaknuo Gautiera Paulina na četvrtu poziciju.

MXGP TOP MOTOCROSS GP 18 CHN 2019

 

MX2: Prado pobjedom završio MX2 karijeruPRADO SAT MOTOCROSS GP 18 CHN 2019

Prvu vožnju klase MX2 obilježio je holeshot Toma Vialle-a, koji je odmah u prvom krugu pao, a samim time vodstvo predao Jorge Pradu. Calvin Vlaanderen je stigao do druge pozicije i zadržao je do kraja. Dok su se Prado i Vlaanderen odmaknuli od ostatka, Thomas Kjer Olsen i Tom Vialle su vodili zanimljivu borbu za treću poziciju, koju je na kraju izborio Vialle. Olsen je kasnije izgubio i četvrtu poziciju, koju je zgrabio Jago Geerts. 

U drugoj vožnji je zgrabio holeshot (ukupno 23. ove sezone) i do kraja zadržao vodeću poziciju. Vialle mu je tijekom cijele utrke bilo blizu, pred sam kraj je pokušao i napasti, ali neuspješno. Prado je upisao svoju 31. pobjedu u vožnjama ove sezone. A na trećoj poziciji je vožnju završio Geerts, kojemu je postolje izmaklo za dlaku. Četvrti u vožnji, Vlaanderen, se popeo na treću stepenicu postolja.

Prado je kao i Gajser već ranije prvenstvo odlučio za sebe, ispred Olsena i Geertsa. Za Prada je ovo bila posljednja utrka u klasi MX2. Naime, nakon što je obranio prošlogodišnji naslov, izgubio je pravo nastupa u manjoj klasi te prelazi u MXGP.

MX2 PODIUM MOTOCROSS GP 18 CHN 2019

Iako je Svjetsko prvenstvo privedeno kraju, brojne vozače krajem mjeseca očekuje još i nastup na Svjetskom kupu nacija u nizozemskom Assenu. A za Gajsera je tu dodatno i Monster Energy Cup u Las Vegasu, sredinom listopada.

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):18 19 mxgp kina video

 

Rezultati:

18 19 mxgp ukupno kina

18 19 mx2 ukupno kina

 

Konačni poredak prvenstva:

18 19 mxgp poredak kina

18 19 mx2 poredak kina

 

 

 

Korištene fotografije: Youthstream media / MXGP

fbmp ytmp imp