Motosport

MXGP: Cairoli uzeo pobjedu, Herlings ozlijeđen

11 18 carioli start

Svjetsko motocross prvenstvo proteklog je vikenda voženo na stazi Ottobiano u Italiji. 

Jeffrey Herlings se u prvom dijelu sezone istaknuo kao favorit. Ipak stvari nisu pošle posve po planu za Nizozemca, koji se netom prije ove utrke ozlijedio i tako bio primoran propustiti vožnje. To je dalo priliku Antoniju Cairoliju da smanji svoj zaostatak u prvenstvu.

U prvoj utrci klase MXGP sve je krenulo savršeno za Cairolija, koji je uzeo holeshot i u idućih 19 krugova mirno odvozio na vodećoj poziciji. Iako je od starta iza njega bio Romain Febvre, on počinje opadati u tempu i prepušta pozicije Clementu Desalle-u i Maxu Anstie-u. Sjajnu utrku je odvozio i Tim Gajser, koji je usprkos padu u prvom zavoju stigao do šeste pozicije, prošavši Maxa Nagla u posljednjem krugu. U drugoj utrci se činilo kako će Cairoli ponovo uzeti holeshot, ali on je pripao Kevinu Strijbosu. Blizu su bili i Desalle i Gajser. Cairoli u drugome krugu griješi i pada na četvrto mjesto. Strijbos na kratko preuzima vodstvo, ali ga ubrzo prolazi Gajser. On drži vodstvo nekoliko krugova, no Cairoli je bio na posebnoj misiji. Na kraju je bila još jedna snažna pobjeda Cairolija ispred Gajsera, Paulina, Anstie-a i Seewera. 

Na kraju je Cairoli s maksimalnih 50 bodova odlučio GP za sebe, iza njega su u ukupnom poretku završili Paulin i Anstie. Ovom pobjedom je Cairoli smanjio svoj zaostatak u prvenstvu sa 62 na svega 12 bodova u odnosu na Herlingsa. Nadolazeće utrke u Indoneziji stoga mogle bi biti posebno zanimljive.

 

11 18 prado
Jorge Prado iz vikenda u vikend smanjuje svoj bodovni zaostatak u prvenstvu | Foto: Ray Archer/KTM

Baš kao u MXGP klasi, smanjuje se bodovna razlika između dva glavna protagonista u klasi MX2. Iako Pauls Jonass vodi u prvenstvu, njegov mlađi timski kolega Jorge Prado već drugi vikend za redom niza pobjede i smanjuje zaostatak.

U prvoj utrci Prado uzima holeshot. Ali blizu je Thomas Covington, koji iz kruga u krug niza bolja vremena i uskoro prelazi u vodstvo. Jonass se nakon lošijeg starta uspio probiti na treće mjesto, ispred Bena Watsona. Početak druga utrke izgledao je gotovo identično kao i one prve, Prado uzima holeshot. Covington ga prati, ali ovog puta Prado vozi sigurnije i uzima pobjedu. Covington opada u tempu i završava četvrti. Na drugo mjesto dolazi Thomas Kjer Olsen, iza kojeg konča ponovno Jonass.   

Na kraju je ukupna pobjeda pripala Pradu, Covington je bio drugi te Jonass treći. Time je trenutna bodovna razlika u prvenstvu pala na svega 9 bodova.



11 18 van de ven vmx
Nancy Van De Ven uzela je svoju prvu ovosezonsku pobjedu u klasi WMX | Foto: MXGP

Ovog vikenda je ujedno vožena i četvrta utrka WMX-a, Svjetskog prvenstva za žene. Kiara Fontanesi uzela je pobjedu u prvoj utrci, iza nje je bila Courtney Duncan koja je početkom utre pala, ali se uspjela vratiti na drugu poziciju, ali čak i nakratko zaprijetiti Fontanesi. Dok je Nancy Van De Ven končala treča. Upravo je Van De Ven povela u drugoj utrci te tako i zgrabila ukupnu pobjedu ispred Fontanesi i Duncan.

 

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):
11 18 mxgp italy video

 

Rezultati:

11 18 mxgp ukupno

11 18 mx2 ukupno

11 18 r4 wmx ukupno

 

Trenutni poredak:

11 18 mxgp poredak

11 18 mx2 poredak

11 18 r4 wmx poredak

 

Naslovna fotografija: Ray Archer/KTM

fbmp ytmp imp