Motosport

MotoGP: Revidirani kalendar utrka za 2017.

mgp18maverick vinalesr5

S novim izmjenama, MotoGP vozače očekuje dugo toplo ljeto. Ali prije toga četiri utrke u pet tjedana.

Dorna je izmijenila ranije objavljeni kalendar MotoGP utrka za 2017., prebacivši okupljanje u Njemačkoj dva tjedna ranije, odnosno u prvi vikend srpnja. Tako će umjesto dva puta po tri tjedna odmora, MotoGP vozači između utrke u Njemačkoj i Češkoj imati godišnji odmor u trajanju čak 5 tjedana.

Na takvim praznicima gotovo da bi im mogli pozavidjeti i prosvjetni radnici, no to ima i drugu stranu medalje, budući se zgusnuo središnji dio sezone u kojem će u pet tjedana odraditi 4 utrke. Taj dio započinje 4. lipnja utrkom u Mugellu, nakon čega je idućeg tjedna utrka u Barceloni, pa slijedi vikend odmora i onda uzastopne utrke u Nizozemskoj i Češkoj. Bilo kakva teže ozljeda na početku tog ciklusa može vozaču uvelike pokvariti cijelu sezonu.

Osim toga, revidirani kalendar pokazuje da su pod znakom upitnika utrke u Velikoj Britaniji i Maleziji, no daleko od toga da postoji realna mogućnost da se neće održati. Sa Sepangom je nedavno potpisan novi ugovor, tako da je fiksiranje Malezije vjerojatno samo stvar formalnosti, dok je nešto veća problematika prisutna oko utrke u Silverstoneu.

Naime, prava na utrku za VN Britanije su prije nekoliko godina Silverstoneu preoteli vlasnici staze Circuit od Wales, koji su nastavili održavanje utrka u Silverstoneu tako dugo dok ne naprave svoju stazu. No, stalno nove zavrzlame upućuju na to da od te nove staze neće biti ništa, što otvara mogućnost da se Dorna ponovo izravno dogovori s vlasnicima staze u Silverstoneu. Druga mogućnost je da vlasnici nesuđene staze Circuit of Wales pokušaju utrku preseliti u Donington, pod uvjetom da ta staza u međuvremenu zadovolji visoke MotoGP kriterije.

Kalendar MotoGP utrka za 2017.

26.03. VN Katara Losail International Circuit
09. 04. VN Argentine Termas de Río Hondo
23. 04. VN Amerika Circuit of The Americas
07. 05. VN Španjolske Circuito de Jerez
21. 05. VN Francuske - Le Mans
04. 06. VN Italije - Autodromo del Mugello
11. 06 VN Katalonije - Barcelona - Catalunya
25. 06. VN Nizozemske - TT Circuit Assen
02. 07. VN Njemačke - Sachsenring
06. 08. VN Češke - Automotodrom Brno
13. 08. VN Austrije - Red Bull Ring - Spielberg
27. 08. VN Velike Britanije - Silverstone Circuit
10. 09. VN San Marina & Riminija - Misano World Circuit Marco Simoncelli
24. 09. VN Aragonije - MotorLand Aragón
15. 09. VN Japana - Twin Ring Motegi
22. 10. VN Australije - Phillip Island
29. 10. VN Malezije - Sepang International Circuit
12. 11. VN Valencije - Comunitat Valenciana - Ricardo Tormo

fbmp ytmp imp