Motosport

Top 3 stvari iz MotoGP utrke u Portimau

75475 Pedro Acosta Red Bull GASGAS Tech3 Autódromo Internacional do Algarve POR 24 03 2024 29

Svaka čast pobjedniku Martinu, ali zanimljiviji je sudar Marqueza i Bangnaje, kao i sjajan rezultat Acoste.

Pedro Acosta je u svojoj tek drugoj MotoGP utrci došao do podija, kao treći najmlađi kojem je to ikad uspjelo u kraljevskoj klasi. Odvozio je sjajnu utrku u kojoj je u izravnim borbama pretekao i Pecca Bagnaiju i Marca Marqueza, te je sa satelitskim GasGasom (koji je zapravo KTM) završio daleko ispred Bindera i Millera, tvorničkih vozača KTM-a, koji su završili 4. i 5.

2855acb2 44f2 b755 eb22 d3e76255a7a8

Druga stvar o kojoj će se pričati je sudar Bagnaije i Marqueza. Ovaj potonji je pretekao Bagnaiju na ulasku u polukružni zavoj broj 5, ali je pritom otišao malo široko, što je Talijan iskoristio da se pokuša probiti natrag s unutarnje strane. Marquez se vraća na idealnu liniju, putanje su im se ukrstile, sudarili su se i pali. Iako je Bagnaia nakon tog incidenta bio pomirljiv, Marquez je u press centru bez rezerve ustvrdio da je Bagnaia bio kriv, jer nije bilo smisla da se pokušava odmah vratiti ispred kad je bila riječ o borbi tek za 5. mjesto.

Marquez Bagnaia

Treća stvar koju treba izdvojiti je odustajanje Vinalesa, koji je dan ranije pobijedio u Sprint utrci. Vozač Aprilije je cijelu utrku držao vodećeg Martina na nišanu, da bi u samoj završnici utrke usporio na ciljnoj ravnici. Novinarima je izjavio da je cijelu utrku imao problema s ubacivanjem iz 5. u 6. brzinu, a onda je to i do kraja zapelo. Na ulasku u prvi zavoj uspio je nekako ubaciti u drugu brzinu, ali je otišao u prašnjavu asfaltiranu zonu i pao pri dodavanju gasa.

Na nešto dužu pauzu, kojoj je kumovalo otkazivanje utrke u Argentini, kao vodeći u ukupnom poretku ide Jorge Martin. U Kataru je pobijedio u Sprintu, pa bio 3. u nedjelju, a u Portimau je bio 3. u Sprintu i onda došao do besprijekorne pobjede u nedjeljnoj GP utrci.

2024 gpportugal sunday 5

 

TRENUTNI POREDAK:
1. J. Martin – Ducati – 60 bodova
2. B. Binder – KTM – 42
3. Bastianini – Ducati – 39
4. F. Bagnaia – Ducati – 37
5. P. Acosta – GasGas - 28
6. M. Marquez – Ducati - 27

 

fbmp ytmp imp