Motosport

Dakar 2017: Husqvarna

27407 Pablo Quintanilla Husqvarna FR 450 2016

Najveće šanse da prekine 15 godišnju dominaciju KTM-a možda ima drugi KTM. S Husqvarna naljepnicama.

Cijelo ovo tisućljeće KTM dominira relijem Dakar. Honda posljednjih godina ne štedi municiju, a i Yamaha kao da stalno nešto pokušava, no čak ni nakon što je Despres sjeo za upravljač automobila, a Coma postao direktor samog relija, nepobjedivost KTM-a nije dolazila u pitanje. Tako se i prošle godine trebalo dogoditi čudo pa da KTM ne odnese pobjedu, a i onda bi pobijedio KTM, samo s naljepnicama Husqvarne.

Naime, iza Pricea koji je s tvorničkim KTM-om došao do prve pobjede iz tek drugog nastupa, te drugoplasiranog Svitka na privatnom KTM-u, prošle godine je treći do cilja došao Čileanac Pablo Quintanilla za upravljačem Husqvarne FR 450, koja nije ništa drugo nego klon KTM-ovog rally motocikla.

Jasno da Quintanilla na predstojećem relija Dakar misli otići i korak dalje, ohrabren i time što je u međuvremenu postao i svjetski prvak u toj disciplini. Istina, na natjecanju koje traje 2 tjedna i 9 tisuća kilometara nezahvalno je bilo što prognozirati, pa možda čak i to da će pobijediti KTM, no Quintanilla ima sve što mu treba da se ponovo bori za sam vrh poretka.

Problem Husqvarne je u tome što je sav teret očekivanja svaljen na leđa jednog vozača, no utoliko lakši posao ima Pela Renet, bivši svjetski enduro prvak, koji se teško ozlijedio na prošlom reliju Dakar i sada je spreman za osvetu i dokazivanje. Osim toga, u redove Husqvarne je prestupio i iskusni portugalski vozač Ruben Faria, ali ne kao natjecatelj, nego kao taktički savjetnik.

Reli Dakar kreće 2. siječnja iz Paragvaja, a trebao bi završiti 14. siječnja u Buenos Airesu. Između toga bi natjecatelji trebali odraditi nekih 9.000 km, od čega otprilike polovica otpada na brzinske ispite. Atraktivne fotografije s Husqvarnom FR 450 u akciji pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp