Motosport

MotoGP: Prva pobjeda za Vinalesa i Suzuki!

mgp12maverick vinales2

Daleko iza neuhvatljivog Vinalesa, Marquez je u Silverstoneu izgubio „fizičke“ obračune s Crutchlowom i Rossijem.

Znalo se da, u pravim uvjetima, kombinacija Maverick Vinales – Suzuki GSX-RR ima pobjedničkog potencijala. No, nitko nije mogao pretpostaviti da će ta pobjeda biti, naizgled, tako laka. Svemu je svakako pripomogao i hladni asfalt, na kojem je Suzuki bitno konkurentniji, no to ne umanjuje dojam kako je Vinales u Silverstoneu jednostavno deklasirao protivnike.

Španjolac je odlično krenuo iz prvog reda, probio se u vodstvo i odmah započeo bijeg. No, u drugom zavoju je došlo do kontakta između Lorisa Baza i Pol Esprgaroa, a onda i zastrašujućeg pada u kojem su oba motocikla praktično uništena, a Baz i Espargaro dobrano natučeni. Baz je čak neko vrijeme bio u nesvijesti tako da je utrka prekinuta sredinom prvoga kruga i krenula otpočetka nekih dvadesetak minuta kasnije.

Vinales ovaj put nije tako dobro startao, ali se do kraja prvog kruga ipak probio u vodstvo i nakon toga nametnuo ritam kojeg nije mogao pratiti ni Marquez, iza kojeg su bili nagurani Crutchlow, Rossi, Pedrosa i Iannone. Kad se koju minutu kasnije Rossi u jednom krugu probio pored Crutchlowa i Marqueza, plavi Suzuki je već odmakao za tri sekunde i nije pokazivao znakove posustajanja. Kao da mu je to deseta, a ne prva MotoGP pobjeda u karijeri, Vinales je rutinski odradio posao te tako donio i Suzukiju prvu pobjedu od 2007. godine. Zapravo, to je tek druga pobjeda Suzukija u cijeloj MotoGP eri, a prva na suhoj stazi jer je onu prethodnu Vermeulen izvojevao u kišnom Le Mansu.

Iako je Vinales učinio sve da utrka bude dosadna, iza njegovih leđa se odvijala žestoka borba za ostale stepenice pobjedničkog postolja. Posebno je bio zanimljiv obračun Marqueza i Rossija, u kojem nije nedostajalo uzajamnih pretjecanja i fizičkog kontakta. Pritom je Marquez u jednom trenutku čak i presjekao stazu, ali se vratio iza Rossija i ponovo ga napao, a nije ih nimalo dekoncentriralo ni to što je Iannone pao neposredno ispred njih, u trenutku dok je s Ducatijem držao drugo mjesto.

Na kraju se Marquez uspio riješiti Rossija i krenuo u napad na Crutchlowa. Osokoljen premijernom pobjedom na prethodnoj utrci u Brnu, Crutchlow pred svojom britanskom publikom nije ni milimetra popuštao Marquezu, iako je to možda netko i očekivao od njega, s obzirom da je on „samo“ vozač privatne Honde, dok se Španjolac bori za naslov. Isto tako, možda se moglo očekivati da će i Marquez s potrošenom prednjom gumom malo kalkulirati, no u pretposljednjem krugu učinio je upravo suprotno te je na kraju duge ravnice čak i udario u upravljač Crutchlowa, nakon čega je nakratko produžio sa staze. U tom trenutku ga prolaze Rossi i Pedrosa, no Marquez je na kraju ipak uspio obići timskog kolegu i završiti kao četvrti.

Rossi je u zadnjem krugu pokušao sustići Crutchlowa, no ipak je završio kao treći, što znači da je otkinuo samo 3 boda Marquezu. Gledamo li posljednje dvije utrke, Rossi je svoj zaostatak smanjio za 8 bodova, no nastavi li u tom tempu, Marquezovih točno 50 bodova zalihe bi mogao sustići tek tamo negdje krajem one iduće sezone.

Sa 6 sekundi zaostatka za Pedrosom, šesti ciljem prolazi ozlijeđeni Dovizoso na Ducatiju, a kao 7. je završio, također ozlijeđen, Aleix Espargaro na drugom Suzukiju. Lorenzo je nastavio niz loših rezultata i osvojio šačicu bodova za 8. mjesto, kriveći za to loše postavke i vibracije stražnje gume. Njegov zaostatak za Marquezom sada iznosi 64 boda, tako da je misija obrane naslove preselila u sfere igara na sreću.

Svakako treba spomenuti i Alexa Lowesa, koji je inače tvornički vozač Yamahe u Superbike prvenstvu, ali je trenutno angažiran kao zamjena za ozlijeđenog Bradleyja Smitha. U svojoj prvoj MotoGP utrci, Alex Lowes je s Tech 3 Yamahom ravnopravno sudjelovao u borbi četvorice vozača za 12. mjesto i na kraju završio 13.

Njegov brat Sam Lowes, koji će iduće godine u MotoGP-u braniti boje Aprilije, nije bio takve sreće. On se u Moto2 klasi borio za pobjedu sve dok ga u završnici utrke, u obračunu za drugu poziciju, nije srušio Zarco. Tijekom tog evidentno preambicioznog pokušaja pretjecanja, i sam Zarco je produžio sa staze, ali se uspio vratiti i završiti kao 7. Ipak, nakon prolaska kroz cilj dobio je 30 kaznenih sekundi, što znači da nije uspio osvojiti bodove. Tako je razmak između njega i Lowesa ostao na dosadašnja 44 boda, ali je u svemu tome profitirao Alex Rins, koji je s nedavno slomljenom ključnom kosti završio kao 7. i tako došao na samo 10 bodova zaostatka za Zarcom.

Inače, nakon sudara Zarca i Lowesa, Luthi je bez većih problema došao do pobjede, dok je Morbidelli bi bolji od Nakagamija u napetom obračunu za 2. mjesto. Četvrti je bio Syahrin, a čak je i peti Folger ušao kroz cilj unutar dvije sekunde za pobjednikom.

Nakon uobičajenog kaosa, Brad Binder se u posljednjem krugu Moto3 utrke uspio odvojiti od svog timskog kolege Bendsneydera i doći do četvrte pobjede sezone. Time se tvornički vozač KTM-a za još jedan veliki korak približio osvajanju naslova, utoliko više što je Navarro, ne svojom krivnjom, srušen u samoj završnici te sada zaostaje prevelikih 86 bodova. Inače, na kraju je drugo mjesto osvojio Bagnaia s Mahindrom ispred Bendsneydera, a prva desetorica vozača su bili ugurani unutar samo 1,7 sekunde.

Već idućeg vikenda se vozi utrka u Misanu, a rezultate iz Silverstonea pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK (nakon 12 utrka):

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 210 bodova
2. V. Rossi – Yamaha – 160
3. J. Lorenzo – Yamaha – 146
4. M. Vinales – Suzuki - 125
5. D. Pedrosa – Honda – 120

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 181 bod
2. A. Rins – Kalex – 171
3. S. Lowes – Kalex – 137
4. T. Luthi – Kalex - 131
5. J. Folger – Kalex – 119

Moto3
1. B. Binder – KTM – 204 boda
2. J. Navarro – Honda - 118
3. F. Bagnaia – Mahindra – 110
4. E. Bastianini – Honda - 103
5. N. Bulega – KTM – 100

fbmp ytmp imp