Motosport

MotoGP: Tko će biti osmi pobjednik u nizu?

mgp12maverick vinalesr12

Sedam utrka, sedam različitih pobjednika, od toga četvorica premijernih. Sve to na četiri različita motocikla.

Krenimo redom. U Mugellu je slavio Lorenzo, u Barceloni Rossi, u Assenu Miller, u Sachsenringu Marquez, u Austriji Iannone, u Brnu Crutchlow, u Silverstoneu Vinales. Sedam različitih pobjednika u isto toliko utrka nismo vidjeli još od 2000. godine. A to je bio rekord u kraljevskoj klasi. Može li se u Misanu dogoditi i osmi različiti pobjednik? Hm, teško. Ali ne i sasvim nemoguće.

Misano najviše odgovara karakteristikama dobro izbalansirane Yamahe M1, tako da su papirnati favoriti Rossi i Lorenzo. No, ništa nije zapisano u kamenu. Tko bi dakle mogao biti osmi u nizu? Statistički gledano, najveće šanse ima Pedrosa, no njegova pobjeda bi bila ravna čudu. Em spori zavoji ne odgovaraju Hondi, em lagani Pedrosa ove godine ne može Michelinove gume zagrijati na radnu temperaturu.

Nešto veće šanse ima Dovizioso, koji je baš nedavno i testirao na toj stazi. No, pritom je i ozlijedio koljeno, a uz to spori Misano tek djelomično odgovara karakteru njegova Ducatija. Može li onda taj osmi u nizu biti netko treći? Hm, teško. Ali ne i sasvim nemoguće.

Uostalom, od sedmorice spomenutih čak su četvorica pobijedila po prvi put. Toliko broj premijernih pobjeda je zadnji put ubilježen 1982. godine. A izuzmemo li Iannonea i dijelom Vinalesa, nitko od njih nije očekivao pobjedu. Kao što to i dalje nitko ne očekuje od, recimo, Reddinga. A on je, recimo, baš u Misanu prošle godine završio kao treći. I to nakon što je pao! Doduše, bila je to kaotična suho-kišno-suho utrka kakva se neće ponoviti.

Vrijedi naglasiti da je spomenutih sedam različitih pobjednika upravljalo s četiri različita motocikla. Takvu raznolikost nismo vidjeli još od 2007. godine, s tim da je tada Vermeulen sa Suzukijem pobijedio na kiši. Vinalesova pobjeda na suhom ipak ima već težinu.
Pridodajte tome da po prvi put od 2006. godine imamo pobjednike iz privatnih momčadi.

Znači li to da su da su ove sezone ravnopravnije raspoređene snage? Hm, teško. Ali ne i sasvim nemoguće. U režiranju pobjede Millera i Crutchlowa je veliku ulogu imala i kiša, na većini suhih utrka su zaostaci „privatnika“ povećani. No, svakako se čini da su se smanjile razlike između tvornički pripremljenih motocikala. Više o svemu pročitajte u idućem broju Moto Pulsa.

fbmp ytmp imp