Tomislav Bešenić

Tomislav Bešenić

Top 5 koncepata za 2019: #5 – MV Agusta Superveloce 800

sv 3 4 ant sx

Superveloce Ottocento! Čovjek ne zna da li je budući model MV Aguste ljepše izgovoriti, gledati ili voziti.

Kako se godina bliži kraju, tako je vrijeme i za svođenje računa. Top 9 noviteta za 2019. smo već odavno izabrali, a sada je vrijeme da izaberemo i pet najboljih koncepata predstavljenih tijekom 2018, pri čemu smo prednost dali onim kreacijama za koje se nadamo, ili znamo, da će jednog dana, u skoroj budućnosti, biti predstavljeni i u serijskom izdanju.

Superveloce 800 je prekrasna retro-futurističkoj kreacija, koja se bazira na trocilindričnom superbikeu F3 800. Čak bi i položaj vozača trebao biti isti kao na F3 800, a ne bi se trebale previše mijenjati ni performanse. Trocilindrični agregat će biti drugačije mapiran kako bi se dobio žustriji odgovor na zakretanje gasa, no ne očekujemo značajnije promjene po pitanju deklariranih 148 KS pri 13.000 o/min. Pametnome i previše.

Jasno, magnetska privlačnost ovog koncepta proizlazi iz njegova dizajna, no pustit ćemo da slika govori više od riječi. Superveloce 800, odnosno Superveloce Ottocento, izgleda (i zvuči) doista spektakularno, ali ovo nije izbor ljepote, a u tehničkom smislu ne donosi ništa novo. Stoga ovo remekdjelo MV Aguste stavljamo na 5. mjesto najzanimljivijih koncepata predstavljenih 2018. I već se veselimo drugoj polovici 2019. kad bi trebali ugledati i serijski model.

sv 3 4 post sx

  • Objavljeno u NOVITETI

MotoGP: Monster Tech3 Yamaha – Najbolji trenuci

Tech3 MotoGP Brno 2018 MCH 0018

Na kraju zajedničkog puta, Herve Poncharal se prisjeća najboljih trenutaka u partnerstvu s Yamahom i Monsterom.

Momčad Tech 3 je u kraljevskoj klasi od 2001. godine i to od samog početka s Yamahom, a od 2009. i s Monsterom kao glavnim sponzorom. Od 2019. se to partnerstvo prekida jer Tech 3 ulazi u potpuno novu avanturu s KTM-om. No, prije toga je Herve Poncharal još jednom odvrtio sjećanja na posljednje desetljeće u kojem se njegova momčad zvala Monster Tech 3 Yamaha.

Iako su na početku tog perioda za momčad Monster Tech 3 Yamaha vozili moćni Amerikanci Spies i Edwards, Poncheral reminiscenciju započinje s 2012.

"2012. smo imali Cala Crutchlowa i Andreu Doviziosa kao vozače i bila je to dobra sezona. Često smo se zajedno borili za podij. Tada smo osvojili mnoge trofeje - mislim osam komada."

Posebne riječi hvale imao je za Andreu Doviziosa.

„Andrea Dovizoso je bio poseban vozač. Mislim da on spada među tri najbolja vozača koje smo ikada imali. Nije samo bio brz - što je dokazao kad nas je napustio - već je znao i motivirati grupu koja bi radila za njega i vjerovala mu. On je timski igrač. Osvojio nam je puno pehara u 2012. i jako smo ponosni na to. Cal je bio njegov momčadski kolega, svježiji u MotoGP-u, ali se borio s njim i puno naučio od njega. Dovi je bio sretan što zajedno napreduju - on je bio više "sjeverno europski" tip, dok je Cal bio poput Talijana! Bila je to jako dobra godina.

Prije Misana pozvao nas je doma - ne u fini restoran poput drugih vozača - htio nam je pokazati 'tko' je Andrea. Bila je to lijepa kuća, bez blještavila, vrlo uredna i čista. Pokazao nam je svoju garažu gdje je čuvao svoje dobro čuvane motokros motocikle, upoznali smo njegovu majku i kćer, a on je kuhao. Pobrinuo se za nas na način koji ne očekujete od MotoGP vozača.

Uistinu je dobra osoba, a kao vozač je stvarno vješt. Džentlmen je s velikim srcem koji se ponaša poput normalne osobe čak i kada je vanzemaljac na stazi: to i moraš biti kada se boriš s Marcom Marquezom. Došao je k nama iz HRC-a i tada je bio malo ogorčen što odlazi od njih. Bio sam jako sretan kada je dolazio, ali i malo prestrašen jer je on naviknuo na vrhunske motocikle, a mi nemamo iste uvjete kao tvorničke ekipe. Nismo mu mogli ponuditi sve. Prihvatio je manju plaću, logistiku i setup na nižoj razini nego u tvorničkoj momčadi i nikada nije prigovarao oko toga.“

 TIX6346

Nakon samo jedne sezone Dovizioso je produžio u tvorničku momčad Ducatija, ali Cal Crutchlow je ostao.

„Francuski Grand Prix, Le Mans 2013. Bio je mokro na dan utrke, a Cal Crutchlow je imao fantastičnu utrku i bio je drugi. Uvjeti su bili jako teški, s puno vode na stazi, a Cal je odvozio prekrasnu utrku. Na kraju se približio vodećem Daniju Pedrosi. Monster je bio glavni sponzor utrke, a ekipa je bila luda. Pokazali smo da se možemo nositi s najboljima. Bio je to poseban trenutak. Poslije smo nastavili slaviti u boksu.”

Koju godinu kasnije u francusku je momčad došao čarobni Francuz.

„2017. i VN Francuske s Johannom Zarcom. Bila mu je to prva sezona i prva domaća utrka u MotoGP-u. Kvalificirao se u prvi red i vodio nevjerojatnu borbu s dvije tvorničke Yamahe. Valentino je u zadnjem krugu nažalost pao i Johann je završio na drugome mjestu. To je bio njegov prvi MotoGP podij i to kod kuće! Bio je to nevjerojatan osjećaj. Gledatelji su bili ludi, bilo je nezaboravno. Bio sam jako ponosan i sretan. To je bio jedan od najsnažnijih trenutaka za Monster Energy Tech 3. Nije bilo lako završiti na podiju u MotoGP-u, pogotovo u svojoj prvoj sezoni, i to kod kuće gdje želiš biti još bolji zbog prijatelja, obitelji i medija.“

Zarco 17GP05 3719 AN

Te iste 2017. je Monster Tech 3 Yamahu vozio još jedan brzi rookie.

„Te sezone je sve išlo dobro za obojicu vozača, ali je ipak išlo malo bolje Johannu Zarcu. Vidio sam da Jonas Folger ima isti potencijal kao i Zarco, ali se mučio da ga dostigne. Vidjeli smo da je brz. VN Njemačke na Sachsenringu je također bila nezaboravna. Jonas inače nije baš siguran u sebe; dosta je povučen u svim aspektima. Nije imao istu razinu samopouzdanja kao Johann. Sachsenring je staza na kojoj Yamahe nisu bile baš najbolje u prošlosti i Rossi, Vinales i Zarco su se mučili. Nismo mogli vjerovati kada smo vidjeli Jonasov nevjerojatan start i dolazak u vodstvo koje je do tada držao Marc Marquez, koji je bio u nevjerojatnoj formi. Do zadnjeg kruga držao je vodstvo. Poslije je Marc izjavio da je stiskao koliko je mogao, ali je i dalje mogao čuti Jonasa iza sebe i nije bio siguran hoće li moći zadržati poziciju. Bili smo jako ponosni."

Folger1

Na kraju te sezone je momčad Monster Tech 3 Yamaha skoro došla do prve pobjede.

„Opet Johann Zarco. Ovaj puta u Valenciji, na posljednjoj utrci 2017. Već je bio rookie godine i najbolji „privatnik“. Sanjali smo pobjedu te sezone i mislim da nigdje nismo bili tako blizu kao u Valenciji, gdje je vodio većinu utrke. Mislio sam da će Marc Marquez biti najveća prijetnja, a kada se skoro razbio u prvome zavoju pomislio sam: "Prilika za pobjedu!" Vozači Ducatija su se borili, a Pedrosa ih je pratio, ali nije bio u prilici za napad. Sanjali smo o takvoj utrci i bili smo malo ogorčeni kada je Pedrosa ipak pretekao Johanna u zadnjem krugu. Ali i dalje je to bio prekrasan vikend i pravi način za završiti sezonu. Otišli smo na dodjelu nagrada i već smo razmišljali o tome kako bi 2018. mogla biti još bolja, ali smo se i pitali kakvu bi tvorničku podršku mogli imati nakon toga što smo postigli. Bilo je to fantastično putovanje. Bez Monstera sigurno ne bi mogli biti tu gdje smo danas."

1146 R18 Zarco 2017

KTM bi želio kupiti Ducati?

KTM Ducati7492

Prvi čovjek KTM-a tvrdi da je Ducati Ferrari na dva kotača i da eventualna kupnja nije pitanje cijene.

Stefan Pierer je već četvrt stoljeća vlasnik i prvi čovjek KTM-a, pa iako se koji put znao poskliznuti (recimo, automobil X-Bow) daleko češće su se njegove naizgled riskantne odluke pokazale itekako isplativim. Jedan od zornijih takvih primjera je onaj iz 2012. godine, kada je KTM od BMW-a otkupio Husqvarnu, što se u ono vrijeme činilo suludim potezom. No, od tog trenutka je prodaja Husqvarne porasla šest puta, bez da se istovremeno usporio rast KTM-a.

Zbog tog globalnog uspjeha kojeg je Pierer postigao s nekad beznačajnim KTM-om, njegove riječi imaju težinu. Tako ne treba sasvim olako odbaciti njegovu izjavu za speedweek.com o tome kako bi želio kupiti i Ducati. Pierer tvrdi da je to jedina marka na svijetu koja bi pristajala KTM-u i da ta akvizicija nije toliko pitanje cijene koliko činjenice da se proizvođači motocikala moraju udružiti kako bi se nosili s novim izazovima. A među njih ubraja Euro5 norme koje će početi vrijediti već od 2020.

No, je li kupnja Ducatija uopće realna? Konačno, iz VW grupe su već nekoliko puta odustali od prodaje marke iz Bologne. Pierer misli da će Audi u nekom trenutku ipak prodati Ducati, dijelom i zbog kompenzacije gubitaka nastalih aferom s dizel motorima.

Kad smo već kod VW grupe, Pierer u istom intervju tvrdi da su baš oni, kao pioniri proizvodnje različitih modela na istoj platformi, pokazali put i za moto industriju. On taj princip već uspješno koristi s modelima Husqvarne, koji slijede zasebni dizajnerski put, ali mehaniku preuzimaju od KTM-a.

Može li se taj princip dijeljenja platformi koristiti i u slučaju Ducatija? To zapravo i ne djeluje tako ludo. Stavimo li sad off-road segment po strani, i KTM i Ducati bude asocijacije na V2 agregat uglavljen u rešetkastom čeličnom okviru. Istina, KTM je u posljednje vrijeme krenuo s razvojem rednih dvocilindraša (Pierer je u istom intervju najavio da s tom koncepcijom ulaze i u klasu 500), dok je Ducati s Panigaleom otišao na aluminijski okvir i V4 agregat. No, je li vam baš tako teško zamisliti neki sportski KTM s V4 agregatom? Posebno sada kada baš V4 agregat pokreće njihov RC16 u MotoGP prvenstvu.

Jasno, sve to je zasad tek futur drugi, no ako se obistine nove glasine kako će Audi doista staviti Ducati na bubanj, budite sigurni kako će Pierer dati svoju ponudu. Ona možda neće biti najveća, ali bi u silnom moru dosadašnjih pustih glasina o mogućim proscima (Benetton, Harley-Davidson...) mogla biti najozbiljnija.

Intervju za www.speedweek.com u njemačkom originalu pročitajte OVDJE, a u Google Translate prijevodu OVDJE.

  • Objavljeno u NOVOSTI

Evo kako se hard-enduro vozio 1993. godine!

Enduro Rally Ravna Gora 1993

Prije četvrt stoljeća vožen je enduro rally Varaždin – Ravna Gora, a sačuvane snimke pokazuju kako je hard-enduro izgledao u svojoj ranoj fazi, kad su brundali danas gotovo zaboravljeni TT, XR ili KLX.

Video materijale je skupio Nenad Špičko, zastupnik KTM-a za Hrvatsku te jedan od začetnika hard-endura na ovim prostorima. Zanimljiv video od nepunih 15 minuta možete pogledati OVDJE.

Pretplati se na ovaj RSS feed