Novosti

Pretpremijera: Kawasaki Z900

hi Z900 GRY

Iako će ga predstaviti tek u Milanu, Kawasaki je objavio detaljne informacije o potpuno novom Z900.

Nerijetko nam je teško razumjeti logiku PR odjela, no u ovom slučaju nam je to doista posebno teško. Dakle, zašto je Kawasaki baš u jeku sajma u Kölnu, pustio prve informacije i fotografije potpuno novih Z modela, koje će predstaviti tek za mjesec dana na sajmu u Milanu? Time su skrenuli pozornost sa svojih netom predstavljenih noviteta na samom Intermotu (novi Ninja 650, specijalka ZX-10RR te dorađeni Z1000 SX i Ninja H2 Carbon), a istovremeno umanjili faktor iznenađenja za nadolazeći EICMA sajam. Jesu li se bojali da će informacije ionako procuriti u javnost?

Bilo kako bilo, objavljena je jedna službena fotografija i pregršt tehničkih podataka za potpuno novi Z900, koji bi za Kawasaki u nadolazećim godinama trebao biti jedan od stupova prodaje. Pritom je Z900, s 948 ccm i 126 KS, smješten skora na pola puta između aktualnih Z800 i Z1000 i ostaje nam još za vidjeti hoće li u ponudi zamijeniti jednog od njih ili možda čak obojicu.

U svakom slučaju, četverocilindrični pogonski agregat je izvedenica onog iz modela Z1000, dok je čelični okvir potpuno novi i bitno lakši od onog na Z800. Tu je i nova aluminijska vilica s kojom Z900 ukupno teži 210,5 kg, što je znatnih 20 kg manje od modela Z800 opremljenog ABS-om. Pritom Z900 u seriji dolazi s kliznom spojkom, no prednja kliješta i dalje nisu radijalnog tipa, a isto tako se nigdje ne spominje elektronska kontrola proklizavanja.

Sve to daje vjerovati kako se vodilo računa o tome da cijena ostane na razumnoj razini i da će Z900 pružati vrlo dobar omjer uloženog i dobivenog, baš kao što je to i dosad bio slučaj s modelom Z800. Više o svemu biti će poznato nakon sajma u Milanu gdje će Z900 biti službeno predstavljen.

fbmp ytmp imp