Novosti

Noviteti: Suzuki GSX-R 1000 / GSX-R 1000R

GSX R1000 R L7 Uvodna

Potpuni novi GSX-R 1000 se razbacuje s 202 KS. A tu je i još ekstremniji GSX-R 1000R.

Nakon otprilike desetljeća stagnacije, GSX-R 1000 bi se trebao vratiti u vrh kraljevske klase cestovnih motocikala. Vrijeme će pokazati hoće li u tom uspjeti, no šesta generacija ovog modela svakako predstavlja ogroman skok u odnosu na prethodnika. Za početak, ima čak 17 KS više i 3 kg manje.

Potpuno novi agregat krasi veći provrt i kraći hod, ali i specifični sustav varijabilnog upravljanja ventila, koji je neobično jednostavne izvedbe i bazira se na korištenju centrifugalne sile. Osim toga, ima i specifičnu izvedbu usisnih kanala, koji dijelom simuliraju rad usisnih kanala promjenjive dužine, no bez komplikacija koje to rješenje obično donosi.

GSX-R 1000 ima i potpuno novi okvir, koji je kompaktniji od prethodnog, ali je istovremeno stražnja vilica bitno duža, pa je tako povećan osovinski razmak. Prednju kočnicu sada isporučuje Brembo, a oplate nisu samo bitno privlačnije, nego i aerodinamičnije. Atraktivno prednje svjetlo je u LED tehnologiji, dok su instrumenti u potpunosti digitalni.

Kad se podvuče crta, GSX-R 1000 pri 13.200 o/min istiskuje 202 KS, a broji isto toliko kilograma u verziji s ABS-om. Dakako, ne staje sve na ABS-u, pa je tako novi GSX-R opremljen i najmodernijim sustavima kontrole proklizavanja, a za one koji žele ostaviti još potpuniji dojam, posebno na natjecateljskoj stazi, Suzuki je pripremio i opremljeniji model GSX-R 1000R, koji u seriji ima quickshifter i launch control, ali i napredniju Showa BFF prednju vilicu i stražnji amortizer.

U svakom slučaju, novi GSX-R 1000 obiluje zanimljivim tehničkim detaljima, a više o tome pročitajte u idućem broju Moto Pulsa. Dodatne fotografije pogledajte u donjoj galeriji.

fbmp ytmp imp