Novosti

Top 5 Yamaha modela koji 2017. ispadaju iz ponude

Top5 Yamaha izlazak 2016

Zbog Euro4 normi iz prodaje se izbacuju neki Yamahini bestseleri i legendarni modeli. Evo najvažnijih!

Za neke od njih smo sigurni da iduće godine više neće biti u ponudi, za druge to možemo samo pretpostaviti, iako s velikom sigurnošću. Svima ovdje nabrojenima je zajedničko da ih je već ionako nagrizao zub vremena, ali i da su svojevremeno, a neki i donedavno, predstavljali stupove prodaje ove japanske marke.

Pritom ovaj naš popis nije konačan, to više što navodimo samo one modele za koje pretpostavljamo kako neće dobiti izravne nasljednike. Dakle, evo pet po nama najvažnijih Yamahin modela koje nećete moći kupiti iduće godine. Zapravo, za neke od njih je i već sada prekasno.

# 5 - FZ1 Fazer

FZ1 Fazer

Iako je naked FZ1 postao višak i davno prije nego je na tržište stigao bitno uzbudljiviji MT-10, poluoklopljeni sport-touring FZ1 Fazer bi još možda i mogao poslužiti za popunjavanje ponude. No, ažuriranje na Euro4 norme ne bi bilo vrijedno troška. Nakon čitavog desetljeća na vjetrometini, FZ1 Fazer je zaslužio mirovinu, ali čini se ne i nasljednika.

# 4 – XT 660 X / XT 660 R / XT 660Z Ténéré

2015 Yamaha XT660Z Tenere EU Race Blu Studio 001

Jednocilindrični supermoto i enduro modeli, posebno u ovakvoj soft-varijanti, su odavno izašli iz mode i zapravo je pravo čudo da je XT 660 paleta preživjela do današnjih dana. Eventualno bi i mogli žaliti za verzijom XT 660Z Ténéré, kao jednostavnim i relativno pristupačnim „adventure“ modelom, da ne znamo kako bi uskoro trebao stići neizravni nasljednik na bazi Tracera 700.

# 3 - FZ8 / Fazer 8

2015 Yamaha FZ8 EU Midnight Black Studio 001

Iako je još uvijek nesumnjivo riječ o vrlo dobrom motociklu, FZ8 nikad nije uspio dokraja popuniti izgažene cipele nekoć izuzetno popularnih FZ6 modela. Dio kupaca je vjerojatno otela i bitno jeftinija XJ6 paleta, no konačno mu je presudio trocilindrični MT-09. U kontekstu toga je i Fazer 800 dobio i više nego dostojnog zamjenika (ne i nasljednika) u vidu nešto manje udobnog, ali u svakom pogledu „oštrijeg“ Tracera 900.

# 2 – XJ6 / XJ6 Diversion / XJ6 Diversion F

2015 Yamaha XJ6 EU Race Blu Studio 001

Svojim kvalitetama MT-07 može sažvakati i ispljunuti XJ6 i većina potencijalnih kupaca je to prepoznala. Za tog donedavnog bestselera Euro4 norme, zapravo, predstavljaju častan uzmak, odnosno zgodan izgovor za povlačenje za scene, a isto vrijedi i za (polu)oklopljene Diversion modele, koji se kraj netom pristiglog Tracera 700 ionako ne bi nauživali mjesta pod suncem.

# 1 – XJR 1300 / XJR 1300 Racer

2016 YAM XJR1300 EU LRYS1 60 STU 001 03

Kad je neki motocikl dva desetljeća na tržištu, onda je za pretpostaviti da ga je onaj tko je to doista htio ionako već kupio. No, XJR 1300 nije samo (još uvijek) živa legenda, nego i motocikl koji se upravo vraća u modu. Iako su retro modeli danas tražena roba, Euro4 norme su ozbiljna prepreka za velike zrakom hlađene agregate, pa ispada tako da je sporni redizajn uoči prošle sezone bio samo priprema za labuđi pjev ovog mačo motocikla. Slična je priča s jednocilindričnim retro modelom SR400, koji se nedavno vratio samo da bi sada, ponovo, otišao u povijest. No, tko zna što donosi budućnost.

fbmp ytmp imp