Motosport

SBK: Objavljen kalendar za 2017.

SBK Kalendar2017 full

Umjesto Malezije, koja je odustala od Superbikea, vraća se Portugal, no još ima rupa u kalendaru.

Iako u Dorni ne skrivaju da im je cilj što više MotoGP i Superbike utrka iseliti iz Europe u neke egzotične krajeve, a posebno u Jugoistočnu Aziju, čini se da im taj plan baš nešto i ne uspijeva. Istina, u Superbike prvenstvu se nekako uspjela ukorijeniti utrka u Tajlandu, no vodstvo staze u Sepangu je već ranije objavilo da im se organiziranje te utrke ni izbliza ne isplati tako da je okupljanje u Maleziji za iduću godinu izbačeno iz kalendara.

Na mjesto Sepanga se nakon jedne godine pauze vraća portugalska staza Portimao, a da Dorni nije lako popuniti Superbike sezonu pokazuje i to što još nije objavljen domaćin pretposljednje utrke sezone. Ove godine je tu uskočio Jerez, a za iduću sezonu se spominje mogući povratak na stazu Brno, iako bi sredina listopada u Češkoj mogla donijeti vremenske neprilike.

Kao što je to već postao običaj, sezona započinje već krajem veljače u Australiji, a završava početkom studenog u Kataru, s time da će se ovaj put na stazi Losail utrke voziti u petak i subotu. U tih je osam mjeseci razvučeno samo 13 okupljanja, što znači da ponovo imamo rupe sredinom sezone. Ipak za razliku od prošle sezone, kada su ljetni praznici trajali dva mjeseca, ovaj put pauza između utrka u Laguna Seci i Lausitzringa broji 5 tjedana, no nakon toga ponovo slijedi mirovanje od mjesec dana do okupljanja u Portugalu.

Novost za ovu sezonu je da će se na europskim utrkama voziti i prvenstvo klase Supersport 300, u kojem će mladi natjecatelji nastupati na motociklima tipa Honda CBR 500RR, Kawasaki Ninja 300, KTM RC 390 i Yamaha YZF-R3.

fbmp ytmp imp