Motosport

MotoGP: Marquez pobijedio Lorenza i Rossija

aragon 2016 42

Iako još ništa nije riješeno, Marquez se u Aragonu za još jedan korak približio osvajanju titule.

Nakon treninga i kvalifikacija sve je upućivalo da će Marquez odnijeti glatku pobjedu, no utrka u Aragonu, srećom, nije bila baš tako dosadna, barem ne u prvoj polovici. Nakon starta i žestoke borbe u prvih nekoliko zavoja najbolje se snašao Vinales na Suzukiju, da bi ga u drugom krugu ipak obišao Marquez. Činilo se da bi Španjolac s Repsol Hondom mogao pobjeći, no u trećem krugu mu je iznenada popustila prednja guma. Iako se još jednom čudesno spasio od pada, Marquez je u tom pokušaju spašavanja ipak potonuo na 5. mjesto.

Nakon jednog kruga pauze, Marquez se počeo probijati naprijed, no ispred njega je isto uspijevalo i Rossiju, koji je u 9. krugu obišao Vinalesa i preuzeo vodstvo. Vozač Suzukija ubrzo potom radi grešku i tone na peto mjesto, što Marqueza automatski promovira na drugu poziciju, sa samo pola sekunde zaostatka za Rossijem. Dva kruga kasnije se probija u vodstvo i postupno nameće tempo kojeg Talijan više ne može pratiti. Štoviše, Rossija ubrzo počinje sustizati i Lorenzo, koji se i probija naprijed 4 kruga prije kraja.

Rossi se uspijeva držati Lorenza, čak u pretposljednjem krugu odrađuje i pretjecanje, no pritom je bio previše optimističan te nakratko silazi sa staze, nakon čega se pomirio s osvajanjem 3. mjesta. Četvrto mjesto u Aragonu je osvojio Vinales, Crutchlow je bio bolji od Pedrose u dvoboju za peto mjesto, dok je Aleix Espargaro pobijedio svog brata Pola i tako zaokružio dosta dobar dan za Suzuki. Bautista i Bradl su s Aprilijama zaokružili poredak prve desetorice i pritom iza sebe ostavili Doviziosa kao najbolje plasiranog vozača Ducatija. Spomenimo i to da je bivši MotoGP prvak Nicky Hayden, koji se privremeno vratio kao zamjena za Millera, osvojio jedan bod za 15. mjesto.

Takvim raspletom događaja, Marc Marquez je preokrenuo trend na posljednjih nekoliko utrka i povećao prednost u odnosu na Rossija na 52 boda, dok zaliha u odnosu na Lorenza iznosi čak 66 bodova. Iako je još uvijek sve moguće, realno gledajući, Marquez može izgubiti naslov samo ako odustane na barem dvije od četiri preostale utrke.

Uglavnom, bio je to vrlo dobar dan za obitelj Marquez, budući je i mlađi brat i bivši Moto3 prvak Alex Marquez konačno došao do prvog podija u Moto2 klasi. Na početku utrke je čak i vodio, no onda ga je obišao Sam Lowes, koji se do kraja utrke više nije osvrtao. Marquez je u završnim krugovima bio pod pritiskom svog timskog kolege Morbidellija, koji ga je u zadnjem zavoju utrke čak i prošao, no pritom je morao proširiti putanju, tako da je na kraju Alex prošao ciljem s 4 stotinke prednosti. Alex Rins je završio kao peti, dok je Zarco bio tek sedmi, tako da je razmak na samom vrhu poretka smanjen na samo jedan bod.

I dok se u Moto2 konkurenciji stvari kompliciraju, u Moto3 klasi je već sada sve riješeno. Južnoafrikanac Brad Binder je do naslova želio stići pobjedom, za koju se žestoko borio do posljednjeg metra. Na kraju je ipak zaostao 3 stotinke sekunde za Navarrom i njegovom Hondom, no i drugo mjesto je bilo sasvim dovoljno da vozač KTM-a čak 4 utrke prije kraja osvoji titulu svjetskog prvaka. Treće mjesto je osvojio Bastianini na Hondi, dok je njegov timski kolega Giannantonio ostao bez podija iako je za pobjednikom zaostao samo 16 stotinki sekunde.

TRENUTNI POREDAK (4 utrke prije kraja):

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 248 bodova
2. V. Rossi – Yamaha – 196
3. J. Lorenzo – Yamaha – 182
4. D. Pedrosa – Honda – 155
5. M. Vinales – Suzuki - 149

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 202 boda
2. A. Rins – Kalex – 201
3. S. Lowes – Kalex – 162
4. T. Luthi – Kalex - 154
5. F. Morbidelli – Kalex – 141

Moto3
1. B. Binder – KTM – 249 bodova
2. J. Navarro – Honda - 143
3. E. Bastianini – Honda - 139
4. J. Mir – KTM - 117
5. N. Bulega – KTM – 113

fbmp ytmp imp