Motosport

MotoGP: KTM ulazi i u Moto2 kategoriju

WP KTM Moto2 Aragon 2016

Potvrđeno je! Osim u MotoGP, KTM iduće godine s vlastitim motociklom ulazi i u Moto2 prvenstvo.

Nije bila nikakva tajna da iduće godine KTM ulazi i u Moto2 klasu. Još prije početka ove sezone objavili su fotografije Moto2 motocikla u razvoju, no tada su dali naslutiti da će nositi ime tvrtke kćeri WP, koja je i razvila ovjes i okvir. Sada je ipak objavljeno da će se voditi kao KTM, bez obzira na to što će ispod karbonskih oplata s tim natpisom biti agregat iz Honde CBR 600 RR.

Kao što se i pretpostavljalo, boje KTM-a će braniti momčad Red Bull KTM Ajo, koja će i jedina iduće godine nastupati s tim motociklom. Ista momčad, kojom ravna Finac Aki Ajo, važi i za tvorničku momčad KTM-a u Moto3 klasi, gdje su ove godine praktično već osvojili i drugi naslov svjetskog prvaka.

Naime, Brad Binder ima samo teoretski dohvatljiv 106 bodova prednosti te će iduće godine, kao vrlo vjerojatni Moto3 prvak, unutar iste momčadi napredovati u Moto2 klasu, gdje ga čeka KTM motocikl. Timski kolega će mu biti Miguel Oliviera, koji je s istom momčadi prošle godine bio viceprvak u Moto3 klasi, a ove sezone s Kalexom odrađuje svoju prvu Moto2 sezonu.

Ulaskom u Moto2 i MotoGP prvenstvo, KTM će biti jedini proizvođač zastupljen u sve tri klase. Tako bi talentirani vozač, kojeg otkriju u Moto3 klasi, mogao postupno napredovati do MotoGP kategorije, bez da ga po putu „izgube“.

Ulazak KTM-a u Moto2 prvenstvo možda bi, ali samo možda, mogao biti indikativan i po pitanju toga što bi se moglo dogoditi s tom klasom nakon 2018. godine, kada završava ugovor s Hondom i isporuci agregata. No, za takve špekulacije još uvijek ima previše vremena i praktično neograničenog prostora.

fbmp ytmp imp