Motosport

MotoGP: Pedrosa je osmi različiti pobjednik u nizu!

MisanoMotoGP16Kad se probio kraj Lorenza, činilo se da Rossi pobjeđuje. A onda je odnekud doletio Pedrosa.

Iako se skoro uvijek čini da Rossi vozi pred domaćom publikom, to nigdje nije tako doslovno točno kao u Misanu. Na stazi koja je samo na pljunomet od njegovog rodnog mjesta, Rossi uvijek ima motiv više za dokazivanje pred 100 tisuća bučnih gledatelja.

Ove godine je krenuo odlično. Zapravo, Lorenzo je krenuo još i bolje i poveo trku, no Rossi ga je već u drugom krugu agresivno napao i tijesno se probio prema naprijed. Bio je to neočekivan i donekle kontroverzan potez kod kojeg je došlo do međusobnog kontakta, te je Lorenzo morao izravnati motocikl kako ne bi došlo do ozbiljnijeg sudara i pada. Ne čudi stoga da su o tome dvojica timskih „kolega“ na konferenciji za novinare „konstruktivno razmijenili mišljenja“ o tom pretjecanju.

U svakom slučaju, Rossi je nakon toga u skoro svakom krugu bio za barem treptaj oka brži od Lorenza i činilo se da je na putu do sigurne pobjede. A onda se u kadru pojavio Pedrosa. Španjolac je startao s tek 8. pozicije i odlučio se riskirati s mekom prednjom gumom, što mu je olakšalo obračun s Doviziosom i Vinalesom. Odmah potom je počeo iz kruga u krug obarati rekord staze i sustizati timskog kolegu Marqueza. Kad je kraj njega prošao bez imalo oklijevanja, više ga ništa nije moglo zaustaviti na putu da prestigne Lorenza, da bi i nakon toga nastavio u žestokom tempu. Ubrzo je stigao i do vodećeg Rossija, te se na mjestu gdje se to obično ne očekuje jednostavno obrušio ispod njega i tim agresivnim potezom riješio utrku.

Tako se Pedrosa, na stazi koja baš i ne nudi previše prostora za pretjecanja, probio do svoje prve ovogodišnje pobjede, nastavivši vlastitu tradiciju s barem jednim slavljem svake sezone, a koja se proteže još od 2002. godine. Osim toga, Pedrosa je time postao već osmi različiti pobjednik ove sezone, što je brojka koja nije viđena u cjelokupnoj povijesti ovog prvenstva. I ne samo to, svih tih 8 različitih pobjednika je slavilo u 8 posljednjih utrka. Može li, recimo, Dovizioso pobijediti u Aragonu i tako nastaviti niz?

Rossi je nekoliko krugova pokušao pratiti Pedrosu, u nadi da bi mogao iskoristiti kakvu grešku, no na kraju je poprilično razočaran prošao ciljem s više od 2 sekunde zaostatka. Lorenzo je završio treći, dok je Marquez poprilično zaostao i osvojio četvrto mjesto, žaleći se na prednju gumu. Time je četvrti puta zaredom završio iza Rossija, ovaj put izgubivši 7 bodova, no još uvijek mu je ostala zaliha od velika 43 boda samo 5 utrka prije kraja prvenstva.

Nakon pobjede u Silverstoneu, Vinales je u Misanu sa Suzukijem došao do petog mjesta, a iza njega su ciljem prošla dva Ducatija, pri čemu je tvornički vozač Dovizioso bi samo 3 sekunde brži od testnog vozača Pirra. Crutchlow je zbog prelaska preko rubnika nakon utrke bio kažnjen, pa pomilovan, tako da je na kraju ipak ostao 8. ispred Pola Espargaroa, dok su se Bautista i Aprilia potrudili da imamo svih 5 marki motocikala među prvom desetoricom.

U Moto2 klasi se činilo da je Alex Rins na putu do pobjede i preuzimanja vodstva u ukupnom poretku, no u završnici utrke ga je sustigao, pa u pretposljednjem krugu i prestigao Baldassarri. Iako je nedavno slomio ključnu kost, Rins je pronašao dovoljno snage za napad u posljednjem krugu, no Baldassarri je odigrao odličnu obranu i tako došao do prve pobjede u karijeri. Treći je bio Nakagami, a četvrti Zarco, kojem su tako ostala samo tri boda prednosti u odnosu na Rinsa. S druge strane, Lowes je pao sredinom utrke i tako izgubio realne šanse da se bori za naslov.

Utrka u Moto3 kategoriji gotovo da je iznjedrila novog svjetskog prvaka. Brad Binder (KTM) se cijelu utrku nadmudrivao s Bastianinijem (Honda) i na kraju izvojevao tijesnu pobjedu, dok je Mir (KTM) u sličnom duelu za treće mjesto bio bolji od Bulege (KTM). Budući je Navaro (Honda) pao, a Bagnaia (Mahindra) završio izvan bodova, Binder je svoju prednost povećao na 106 bodova, što znači kako postoji sasvim realna mogućnost da već na idućoj utrci u Aragonu potvrdi osvajanje naslova.

TRENUTNI POREDAK (5 utrka prije kraja):

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 223 boda
2. V. Rossi – Yamaha – 180
3. J. Lorenzo – Yamaha – 162
4. D. Pedrosa – Honda – 145
5. M. Vinales – Suzuki - 136

Moto2
1. J. Zarco – Kalex – 194 bod
2. A. Rins – Kalex – 191
3. T. Luthi – Kalex - 141
4. S. Lowes – Kalex – 137
5. J. Folger – Kalex – 127

Moto3
1. B. Binder – KTM – 229 boda
2. E. Bastianini – Honda - 123
3. J. Navarro – Honda - 118
4. N. Bulega – KTM – 113
5. F. Bagnaia – Mahindra – 110

fbmp ytmp imp