Motosport

SBK: Van der Mark s Honde prelazi na Yamahu

VDMark honda Yamaha

Bivši Supersport prvak Michael Van der Mark će zamijeniti bivšeg Superbike prvaka Guintolia na Yamahi.

2014. godine je Michael Van der Mark bio prvak u Supersport kategoriji s Hondom, a Sylvain Guintoli u Superbike klasi s Aprilijom. Prošle godine su zajedno prešli u redove Hondine Superbike momčadi Ten Kate i tu je puno iskusniji Guintoli na kraju jedva bio bolji od debitanta Van der Marka. Ove godine je Guintoli trebao predvoditi Yamahin povratak u Superbike, ali početak sezone mu nije bio osobito uvjerljiv, a onda se još i teško ozlijedio na treningu uoči utrke u Imoli.

Istovremeno, Van der Mark i ove sezone uspješno brani boje Honde, ali navodno nije bio zadovoljan financijskom dijelom ponuđenog ugovora za nastavak suradnje. Da je ljubav pukla postalo je jasno onog trenutka kada je objavljeno da u Hondinu Superbike momčad iz MotoGP-a dolazi Stefan Bradl, gdje će ga dočekati Nicky Hayden.
Nakon te objave bilo je sasvim izvjesno da će Van der Mark završiti za upravljačem tvorničke Yamahe R1, a sada je to i službeno potvrđeno. Pritom Nizozemac dolazi baš na mjesto zaliječenog Francuza Guintolija, koji će se pokušati dokazati u preostale četiri utrke i tako uloviti neki solidni angažman za 2017. Ako uspije, biti će mu to četvrta Superbike momčad u isto toliko sezona.

U Yamahinoj momčadi ostaje Alex Lowes, koji bi na utrkama u Silverstoneu i Misanu trebao odraditi i MotoGP premijeru kao zamjena za ozlijeđenog Smitha iz momčadi Tech 3. Moguće je da je dio motivacije za promjenu momčadi Van der Mark našao i u tome što je procijenio kako mu je kroz Yamahu u konačnici lakše doći i do željenog mjesta u MotoGP-u. Kad je Honda u pitanju, obično se putuje u suprotnom smjeru.

fbmp ytmp imp