Motosport

EWC: Yamaha pobjeđuje, Suzuki osvaja naslov

wec4sertr4

GMT94 Yamaha je tijesno pobijedila Suzuki na 8h Oscherslebena, da bi za 1 bod izgubila naslov.

24h Le Mansa, 12h Portimaoa, 8h Suzuke i 8h Oscherslebena. Samo 4 utrke u endurance svjetskom prvenstvu, ali čak 52 sata utrkivanja. I nakon toga samo jedan bod o odlučuje o pobjedniku.

Nekoliko je momčadi bilo u tijesnoj borbi za naslov prvaka. Na stolu je bilo 35 bodova, a uoči utrke za 8h Oscherslebena, kraj nekolicine tvorničkih i polutvorničkih timova, na vrhu poretka je bila privatna momčad April Moto Motors Events. No, u Njemačkoj su u bilježili pad i imali problema sa pregrijavanjem svog Suzukija, te su završili kao tek 11. u utrci i time pali na 3. mjesto u ukupnom poretku.

Prvi je u toj borbi za pobjedu i naslov posrnuo tim SRC Kawasaki, koji je već u 5. krugu imao problema s motorom, a zbog tehničkog kvara nakon 72 kruga odustaje i F.C.C. TSR Honda. Posebna je priča Yamahina austrijska momčad YART. U pokušaju dohvaćanja naslova trebao im je pomoći MotoGP vozač Bradley Smith, no on se ozlijedio na treningu, tako da su za upravljačem izmjenjivali samo Broc Parkes i Marvin Fritz. Nakon 6 sati utrke bili su u vodstvu, no onda su zbog mehaničkog kvara morali odustati.

Tek nešto bolje sreće bio je francuski tim GMT94 Yamaha. David Checa, Niccolo Canepa i Lucas Mahias su zasluženo pobijedili, i to drugi put ove sezone, ali su svejedno ostali kratki za samo jedan bod. Naime, nakon gore spomenutih odustajanja, Suzukijevoj momčad SERT je bitno olakšan posao održavanja druge pozicije, koja im je bila dovoljna da obrane naslov. Iako su do već 15. titule za tu momčad došli bez ijedne pobjede ove sezone, mora su priznati da su Vincent Phillippe, Anthony Delhalle i Etienne Mason svejedno držali visoki tempo, završivši potjeru za momčadi GMT94 Yamaha sa samo 21 sekundom zaostatka. Time su riskirali odustajanje i gubitak naslova, iako su imali velikih tri kruga prednosti u odnosu na trećeplasiranu BMW-ovu momčad Penz13.com.

Četvrto mjesto u utrci, ali i u ukupnom poretku, osvojila je momčadi Honda Endurance Racing, dok je 5. mjesto u Njemačkoj pripalo Maco Racing timu za kojeg nastupa i slovenski vozač Marko Jerman.

Iako je Suzuki odnio onaj najvažniji momčadski naslov, konstruktorski naslov pripada Yamahi, dok je vozački naslov uvjerljivo osvojio Lucas Mahias, koji je na prvoj utrci u Le Mansu nastupao za momčad R2CL i s njima osvojio treće mjesto, da bi nakon toga prešao u GMT94 Yamahu.

Prema novom formatu, iduća sezona započinje već ove jeseni, s utrkom za 24h Bol d'ora, a nakon 6 utrka bi trebala završiti sredinom ljeta u Suzuki. Iako je iza svega stajala ideja da se neke od utrka održe preko zime, kada je za ostatak motosporta mrtva sezona, od toga zasad ništa. Ali zimske endurance utrke u toplijim krajevima ostaju u planu za sezonu 2017/2018.

KONAČNI POREDAK:

1. SERT – Suzuki / Dunlop - 88 bodova
2. GMT 94 Yamaha – Yamaha / Dunlop - 87
3. April Moto Motors Events Suzuki / Dunlop - 78
4. Honda Endurance Racing – Honda / Dunlop - 72
5. SRC Kawasaki – Kawasaki / Pirelli - 60

ZPDY9S8L6016NI3Y9Q7Q

fbmp ytmp imp