Motosport

SBK: Aprilia se vraća u Superbike prvenstvo!

Aprilia Laverty

Povratak Eugene Lavertyja iz MotoGP-a u Superbike znači da se u Superbike ozbiljno vraća i Aprilia.

Iako su i ove godine bili prisutni u Superbike prvenstvu kroz donedavnu MotoGP momčad Ioda Racing, bilo je to samo po principu „važno je sudjelovati“. Aprilia se u potpunosti posvetila MotoGP-u i svoj Superbike program „isključila iz struje“.

Iduće godine bi se trebali vratiti. Ne više kao tvornička momčad, ali kao ozbiljna tvornička podrška britanskoj momčadi Milwaukee, koja je prošle sezone s Yamahom osvojila britansko Superbike prvenstvo, a ove sezone se prebacila na svjetsku scenu s BMW-ovim motociklima.

Doduše, još nema službene potvrde da će Aprilia ozbiljno pojačati svoj Superbike angažman, ali Eugene Laverty izjavljuje da će biti tako. Iako u svojoj drugoj MotoGP sezoni s dvije godine starim Ducatijem drži vrlo dobru 11. poziciju u ukupnom poretku, s 4. mjestom u Argentini i upravo osvojenim 6. mjestom u Brno, Laverty je odlučio odbiti ponudu momčadi Aspar Ducati za nastavak suradnje. Presudilo je to što bi iduće godine ponovo morao voziti dvije godine star Ducati, dok će njegov nesuđeni timski kolega Bautista voziti ovogodišnji model.

Ne želeći čamiti u sredini poretka, Eugene Laverty se odlučio vratiti u Superbike prvenstvo i nastaviti tamo gdje je stao 2013. godine kada je s Aprilijom postao viceprvak. Njegove neskrivene ambicije da se ponovo bori za naslov prvaka dodatno ukazuju na to da se Aprilia ozbiljno vraća, pri čemu bi njegov timski kolega trebao postati Lorenzo Savadori, koji trenutno izvlači maksimum iz stare Aprilije u momčadi Ioda.

Inače, Laverty tvrdi da je ove godine imao ponude od tvorničkih momčadi Kawasakija i Ducatija, ali ih je odlučio propustiti čekajući razvoj događaja u MotoGP-u. S napretkom kojeg je pokazao ove sezone, Laverty bi s tvorničkom Aprilijom mogao kvalitetno začiniti trenutno nimalo neizvjesno Superbike prvenstvo.

fbmp ytmp imp